Ako ste alergični i trebate ovaj lijek, mogli bi ste se načekati da opet dođe na police

Zbog problema u proizvodnji, do 3. studenog Belupo je HALMED-u prijavio nestašicu svog sirupa Alerdin 0,5 mg/ml oralna otopina desloratadin, često korištenog protiv alergije. Propisuje se odraslima, adolescentima i djeci starijoj od jedne godine za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije.

– Međutim, u ljekarnama je dostupan sirup Aerius koji je istog sastava odnosno sadrži istu djelatnu tvar desloratin, tako da pacijenti nisu bez lijeka –  potvrdila je za Večernji list Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Slično je i s privremenom nestašicom Belupovog lijeka Normabel 10 mg/2 ml otopina za injekciju, kojeg će nedostajati do sredine listopada. Dostupno je više oblika  lijekova s djelatnom tvari diazepam pa i Normabela u drugačijim oblicima.

Stalne nestašice bilježe se i za ozempic, lijek za dijabetes koji je u SAD-u registriran i za mršavljenje, za što se masovno počeo koristiti i u Europi. Pomama ljudi koji žele smršavjeti za Ozempicom rezultira učestalim nestašicama tog lijeka, a trenutno je na HALMED-ovoj listi lijekova kojih nedostaje Ozempic 1 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici  i predviđa se da ga neće biti do kraja studenog.

Istovremeno buja crno tržište pripravaka s djelatnom tvari ozempica, semaglutidom. Liječnici stalno upozoravaju da su lijekovi kupljeni online većinom krivotvorine koje nerijetko mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, a u najmanju ruku je riječ o pripravcima bez ikakvog učinka osim izmamljivanja novaca.

Zbog situacije s ozempicom u Hrvatskoj se javila inicijativa za protokolom prema kojem bi prednost pri nabavci lijeka imali dijabetičari, međutim u startu je propala jer jednako pravo na lijek imaju svi pacijenti, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...