Diljem Europe postoje plaže na kojima se kažnjava pušenje. Treba li i u Hrvatskoj uvesti ovakvo kažnjavanje?

Od ovog ljeta na brojnim plažama Mallorce primjenjuje se zabrana pušenja, a druge europske zemlje slijedile su primjer španjolskog otoka, piše Mallorca Zeitung.

Ministarstvo zdravlja i okoliša Baleara još 2019. uvelo je koncept plaža bez dima, a tada su sudjelovale samo dvije plaže. Međutim, broj plaža na kojima je zabranjeno pušenje raste iz godine u godinu, pa je dosad čak 28 plaža na Balearima uvelo tu zabranu, piše Index.

Plaže bez dima

Ove godine na Mallorci je na popis dodano devet novih plaža, a pet na Ibizi. Zabrana pušenja ne odnosi se samo na Balearske otoke već i na kopno Španjolske. Primjerice, u Barceloni je još od prošlog ljeta na svim plažama zabranjeno pušenje. Zabrana vrijedi i za Kanarske otoke, Baskiju, Galiciju, Andaluziju i Valenciju.

Kazne su od 30 pa sve do 2000 eura

Za one koji se ne pridržavaju propisa slijedi novčana kazna do 2000 eura, dok je u Barceloni iznos kazne ograničen na oko 30 eura.

Osim Španjolske, i druge su europske zemlje, poput Njemačke, uvele koncept plaža za nepušače. Zbog brige za zaštitu okoliša na brojnim plažama njemačkog otoka Föhr u Sjevernom moru uvedene nepušačke zone.

Zabranom se želi potaknuti ljude da manje puše, ali i zaštititi druge posjetitelje od pasivnog pušenja te učiniti plaže prilagođenijima obiteljima. Osim toga, cilj je smanjiti otpad od opušaka, koji štetno djeluju na okoliš.

Stanje na hrvatskim plažama

Komunalni redari i ovog su ljeta imali pune ruke posla s posjetiteljima koji ostavljaju stvari na plaži kako bi rezervirali svoje mjesto za sljedeće jutro, no to nije jedino što se ostavlja na plažama.

Kupači na brojnim plažama diljem obale, ali i na otocima, često se susreću s prizorima čikova koje pušači ostavljaju na plaži, najčešće ugurane u pijesak ili među kamenje. Osim toga, nepušačima sigurno nije ugodno sjediti pored pušača na napučenoj plaži, pogotovo ako su na nju stigli s djecom, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...