FOTO Prvi dan škole za prvašiće u OŠ Stanovi, dobrodošlicu im poželio i gradonačelnik Dukić

Uzbuđenje, strah, znatiželja i radost, osjećaji su koji danas nisu zaobišli niti jedno dijete, ali ni roditelja u prepunom atriju Osnovne škole Stanovi gdje je za 71 prvašića upriličena svečana priredba povodom prvog dana škole.

Toplu dobrodošlicu svima nazočnima, kao i poruku ohrabrenja djeci i roditeljima, poslao je ravnatelj Markica Perić.

– Ma dragi mali prvaši, ne bojte se, sve će biti dobro. Kao što je rekao naš bivši legendarni pedagog Rade, budite dobri i sve će biti dobro. Dolazite u lijepu, toplu i uređenu školu. Grad se stvarno potrudio da bi ovo bila lijepa i ugodna škola. Imamo tri produžena boravka u matičnoj školi, jedan u područnoj školi Crno s devet učenika, imamo mogućnost ranog učenja talijanskog jezika, imamo niz aktivnosti i dosta izbornih predmeta koje vi možete odabrati već od prvog razreda, kazao je.

Posebno se dotaknuo dviju za roditelje i djecu bitnih stavki, a koje će im uvelike olakšati školovanje.

– Vas će dočekati besplatni udžbenici u vašim učionicama, a uskoro kreće i besplatna marenda za sve vas. Molim lijepo zaokružite svi da želite tu besplatnu marendu. Nema hoću-neću, svi primate, uz pljesak podrške, nasmijao je prisutne ravnatelj, zadovoljno dodavši:

– Grad Zadar je uložio i u opremanje naše kuhinje, 54 000 eura, natječaj je završen, pa će ovdje zaživjeti prava pravcata kuhinja kao u nekakvom otmjenom restoranu, pa ćemo mi onda početi kuhati svoje obroke.

No, unatoč svim tehničkim predispozicijama koje će djeci omogućiti siguran i ugodan boravak, ipak su ljudi ti bez kojih, kako kaže Markić, ne ide. U to ime predstavio je učiteljice koje će pratiti djecu na narednom četverogodišnjem putovanju, ali i ostale djelatnike kojima se mogu obratiti u svakom trenutku poručivši:

– Jednostavno je pravilo, sve što ne želim da čine meni, neću ni ja drugima, i ako se držite toga, sve će biti dobro.

Srdačnoj dobrodošlici pridružio se i zadarski gradonačelnik Branko Dukić davši podršku, kako djeci tako i roditeljima, u otvaranju jednog novog životnog poglavlja koje će im kako je rekao zasigurno ostati urezano u sjećanje.

– Evo i ja sam bio polaznik ove škole, pa mi je izrazito zadovoljstvo biti ovdje i zajedno s vama obilježiti ovaj prvi dan škole. Grad ovdje omogućava vama da teret, naročito taj financijski, bude što manji, da imate besplatne udžbenike, radne bilježnice, prehranu u školi, sve izvannastavne aktivnosti, poručio je Dukić.

Vidjeli smo mnogo talentirane djece, istaknuo je Dukić uz vjeru da će se tako i nastaviti, ali i s porukom kako Grad Zadar želi i može biti sudionik tog procesa.

– Ono što je interes grada Zadra, pogotovo sad kad se otvorila nova perspektiva 2021.-2027. na nivou države, da napravimo što više škola i naravno, da omogućimo što kvalitetnije obrazovanje našoj djeci, zaključio je.

Djecu je naposljetku blagoslovio stanarski župnik don Marinko Jeličević poručivši roditeljima da prije svega budu strpljivi, da ne očekuju od njih samo dobre ocjene, već da ih uče ljudskim vrijednostima, jer kako kaže, kad odraste, za jedno dijete je najvažnije da bude čovjek.

Mama Ana nije mogla sakriti uzbuđenje što je njen prvašić napokon dočekao dan za koji se već tjednima pripremaju.

– Jako smo sretni, uzbuđeni, isto kao i on, jedva je dočekao današnji dan. Tu su bile pripreme, kupovina torbe, pernice, sve opreme, likovne mape, i svega za školu. Uzbuđenje traje već tjednima, iščekivanje je bilo veliko, evo napokon je došao taj dan, da idemo svi skupa u školu, rekla je ova mama dodavši kako je sretna i zbog činjenice da su djeci osigurani besplatni obroci, ali i da će škola dobiti vlastitu kuhinju.

To je jako lijepa vijest, mislim da će to pomoći svim roditeljima i da će to omogućiti bolju prehranu djeci, da sve imaju u kompletu na jednom mjestu, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...