GALERIJA U Lišanima održana večer ojkavice “Ojkavicu tko želi pivati u Lišane neka se navrati”

U subotu, 2. rujna u Lišanima Ostrovičkim održana je večer ojkavice pod nazivom “Ojkavicu tko želi pivati u Lišane neka se navrati”.

Ova kulturna manifestacija održana je na Braštini ispred općinske zgrade u organizaciji KUD -a Sv. Nikole Tavelića Lišane. Nastupili su KUD Sv. Nikola Tavelić Lišane Ostrovičke, KUD Komaštre Ogorje, KUD Luzarica Pridraga, KUD Promona Oklaj, KUD Srca Zagore Kaštela, KUD Miljevci Drinovci, KUD Kamen Bukovica Popovići i Udruga reraša i guslara Kamešnica Otok. Svi KUD-ovi pokazali su svu ljepotu, raskoš i bogatstvo hrvatske kulturne baštine u ojkanju, pjevanju, diplanju i guslanju.

Prije nastupa, sve sudionike, goste u ime domaćina lijepim riječima dobrodošlice pozdravila je Davorka Mamić predsjednica KUD-a Sv. Nikola Tavelić Lišane, a večer ojkavice otvorio je Zvonimir Mijić, načelnik Općine Lišane.

Brojni gledatelji bili su “gladni” ovog velikog kulturnog događaja, jer bila je pauza dvije godine zbog Koronavirus. Na samom otvaranju nastupili su domaćini KUD Sv. Nikola Tavelić, koji su sjajno predstavili tradicijsku kulturu svoga kraja.

UNESCO je ojkavicu stavio na listu zaštićene kulturne baštine, a KUD-u Sv. Nikola Tavelić dodijelio je povelju nositelja znanja o njemu.

Pokrovitelji ove kulturne manifestacije su Općina Lišane Ostrovičke, Turistička zajednica Ravni kotari i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Nakon završetka ove manifestacije svim sudionicima uručena su priznanja. KUD Sv. Nikola Tavelić pokazao se kao pravi domaćin, pripremili su za sve sudionike, nazočne gledatelje bogati domjenak i naravno u tzv. “trećem poluvremenu” do ranih jutarnjih sati orila se pjesma  “Oj Lišane selo najmilije u tebi se i ženje i sije”.

Marko Ledenko – Mane

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...