Uskoro počinje 5. Zadar Organ Festival; Tijekom rujna moći ćete uživati u čak šest raznih događanja

U četvrtak, 7. rujna, svoj će program otvoriti peto izdanje Zadar Organ Festivala. Riječ je o nekonvencionalnom festivalu koji u Zadar dovodi velika međunarodna umjetnička imena, priređujući potpuno neočekivane i rijetko viđane orguljaške koncerte. Ti su koncerti otvoreni ka suradnji s drugim umjetnostima, pa tako na programima Zadar Organ Festivala, osim glazbenika, redovito viđamo imena glumaca, plesača, redatelja, pisaca, slikara, fotografa, pa čak i arheologa.

Tijekom cijelog rujna, ljubitelji glazbe, umjetnosti i neobičnih audio-vizualnih podražaja imat će priliku uživati na čak šest događaja, od kojih je zaista teško istaknuti najatraktivniji. Već prvi svojim izuzetno zanimljivim konceptom ljestvicu podiže prilično visoko.

Naime, ovog će četvrtka crkva sv. Donata svojim cijelim interijerom postati pozornica za priču i uroniti publiku u jednu od najljepših europskih legendi s korijenima u keltskoj i nordijskoj mitologiji. Iz naracije renomirane zadarske glumice, strasne pripovjedačice i poznate lutkarice Sanje Grgine, izranjat će najneobičniji likovi okupljeni oko Kópakonan, morske žene ili jedne od sirena s Farskih otoka poznatih pod nazivom Selkie. Legenda će biti ispričana iz perspektive povijesti Zadra i izvodit će se na hrvatskom jeziku. Zvučnu će kulisu na orguljama prirediti organizatorica ovog zadarskog festivala, Tea Kulaš, u suradnji s violončelisticom Joasiom Cieślak. Međutim, umjesto na violončelu, ta će glazbenica zasvirati na haldorofonu, inovativnom električnom instrumentu nalik na violončelo, koji je dobio ime po svom izumitelju, Islanđaninu Halldóru Úlfarssonu. Cjelokupni će doživljaj biti upotpunjen zvukovima zadarskih Morskih orgulja i projekcijskim mapiranjem koje će prirediti snimatelj, filmski autor, glazbenik i multimedijalni umjetnik Hristos Tolis, inače i redatelj ove predstave. Osvjetljenje dizajnirano od strane Alexandrosa Politakisa pretvorit će crkvu sv. Donata u podvodni hram, tako da će publika imati dojam kako luta poplavljenim ulicama izgubljene Atlantide. Koncert će biti ponovljen u Pagu 9. rujna, na neobičnom prostoru Magazina soli paške Solane.

Već 11. rujna, ZOF seli u atrij novoobnovljene Providurove palače čiji će akustični prostor pružiti privlačnu pozornicu za koncert u tradicijskom ruhu. Tog dana, u Zadru će nastupiti vokalni ansambl Pjev čiji repertoar čine tradicijski napjevi šireg „balkanskog“ područja. Snažni ženski glasovi tog vokalnog ansambla privukli su pozornost svjetski poznatog britanskog glazbenika, Kita Downesa, nominiranog za nagradu Mercury, a čije je muziciranje na orguljama prepoznao i nagradio BBC. S Pjevom i Downesom nastupa i saksofonist Hayden Chisholm, Novozelanđanin čiji „glazbeni otisak“ sadrži cijelu paletu neobičnih zvukova i instrumenata: mikrotonalnog ugađanja alt saksofona, indijske shruti kutije, analognog sintesajzera i grlenog pjevanja koje se smatra jednom od najtežih pjevačkih tehnika jer pjevač istovremeno mora proizvoditi više od jednog tona. Ovaj neobični sastav sjajnih pjevačica i glazbenika pružit će publici atmosferu sa svog novog, hvaljenog nosača zvuka Medna roso koji spaja i interpolira neobične zvukove orgulja i saksofona s bogatom vokalnom tradicijom „Balkanskog poluotoka“.

Tri dana nakon „izleta u etno svijet“, Zadar Organ Festival odlazi u crkvu sv. Mihovila. Tamo će 15. rujna nastupiti kvartet sastavljen od barokne violine (Silvio Richter), oboe (Dora Draclin), violončela (Anthony Havelka) i orgulja (Katarina Javora). Ti će glazbenici prirediti program s djelima baroknih majstora, pa će osim Bachovog Koncerta za obou i violinu u d-molu (BWV 1060) i Händelove Trio sonate u h-molu (HWV 386b), svirati i Sonatu Quartu u D-duru J. H. Schmelzera i Trio sonatu u B-duru (TWV 42: B1) G. P. Telemanna.

Već 17. rujna, u katedrali sv. Stošije u sklopu ZOF-a nastupit će nagrađivani njemački orguljaš Stefan Kagl. Kako i sam ove godine slavi okrugli 60. rođendan, program svog koncerta sastavio je od djela skladatelja „obljetničara“. Tako će rođendan u Zadru proslaviti s glazbom S. Rahmanjinova, W. Waltona, G. Muffata, J. N. Lemmensa, J. Jongena i P. Whitlocka, a za kraj koncerta zadarskoj će publici na velikim orguljama prvostolnice predstaviti i svoju vlastitu Suitu.

Zadnji koncert 5. izdanja Zadar Organ Festivala ponovno okuplja Oratorijski zbor crkve sv. Marka – Cantores Sancti Marci – pod vodstvom Jurice Petra Petrača. Prošle je godine taj zbor nastupio uz pratnju velikog francuskog orguljaša Najija Hakima, a ove godine nastupa uz zadarske snage – Zadarski komorni orkestar. Koncert će se održati 23. rujna u crkvi sv. Krševana, a na programu je atraktivni Magnificat utjecajnog britanskog skladatelja Johna Ruttera koji je tim djelom utkao svoje ime među najveće majstore koralne glazbe. Njegov pristupačni skladateljski slog osvaja široku publiku diljem svijeta, priređujući nezaboravne koncerte spektakularnog karaktera.

Pred Zadrom je mjesec dana izvrsne glazbe s velikim imenima iz cijelog svijeta, a svaki je događaj priča za sebe. Ulaz na koncerte je slobodan, uz mogućnost novčane donacije. Program je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora.

Više o umjetnicima i programu Zadar Organ Festivala možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...