Građanska inicijativa “Tko je moj liječnik?” poziva sve u subotu na prosvjed “Reci AAAA!”

Građanska inicijativa „Tko je moj liječnik?“ poziva sve građanke i građane Zadarske županije na mirno okupljanje i javni prosvjed pod nazivom „Reci AAAA!“ u subotu, 9. rujna 2023.

Kako se navodi u pozivu, okupljanje počinje na Trgu pet bunara u 10:45, a povorka kreće u 11 sati. Kretat ćemo se Kalelargom, preko Foruma, zatim Rivom do Pozdrava Suncu. Tamo ćemo poslati naše poruke i upite odgovornima za kolaps primarne zdravstvene zaštite Zadarske županije.

– Godinama svjedočimo nefunkcioniranju primarne zdravstvene zaštite – uvjeti za zaposlenike, a posljedično i za pacijente, nepodnošljivi su. Naglim odlaskom pedijatara iz sustava primarne zaštite, veliki broj roditelja ostavljen je u neizvjesnosti kome i kamo se obratiti za zajamčeno pravo iz obveznoga zdravstvenog osiguranja. Prema mreži, u županiji bi trebalo biti 14 pedijatrijskih timova, a trenutno ih je manje od 8, s time da točnu brojku i dalje nitko ne zna. Prema izjavi dr. med. spec. pedijatrije Mirjane Kolarek Karakaš, predsjednice Hrvatskoga društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju: „Prosjek broja djece u skrbi primarnog pedijatra u Zadru je preko 1400 djece po pedijatru, prosjek RH je 1250, a EU standard je 850 djece.“ Preopterećenost pedijatrijskih timova u ambulantama, ali i preopterećenost pedijatara u OB Zadar, davno je dosegnula maksimum. Ogorčeni i zabrinuti zbog trenutne situacije okupili smo se iza građanske inicijative „Tko je moj liječnik?“ Inicijativu čine predstavnice neformalne grupe na društvenoj mreži Grupa podrške roditeljima i pedijatrima Zadra  – Maja Grgurić Srzentić, Ivana Bulat, Ivana Sučić Šantek te Udruga mladih Ahimsa, Udruga Cukrići Zadar i Udruga za autizam Zadar, prenosimo iz poziva.

Pitanja koja postavljamo odgovornima su:

Tko je odgovoran za kolaps sustava primarne zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji? Zašto specijalizacije nisu raspisane puno ranije kada se zna da nam liječnici odlaze u mirovinu?
Tko je odgovoran za to da se nitko ne prijavljuje na oglašene natječaje za specijaliste pedijatrije?
Jesu li osigurani poticaji za buduće liječnike u Zadru, čime bismo ih i zadržali?
Kome da se obrate roditelji djece koja ostaju bez pedijatrijske primarne zdravstvene zaštite, osobito ona s teškoćama u razvoju kojima su potrebne doznake svaka tri mjeseca za ortopedska pomagala?
Zašto uzimamo zdravo za gotovo višesatna čekanja u pedijatrijskim ambulantama i u bolnici?
Ako se u Zadarskoj županiji teži povećanju broja novorođene djece, zašto je sve manje pedijatara?

– Ovim putem pozivamo odgovorne na kratko „vikend dežurstvo“ od 11:30 do 12:00 na Pozdravu Suncu. Pozivamo i sve ostale da izraze podršku transparentima i zviždaljkama. Naš glas je važan i želimo da se čuje – zajedno ćemo stvoriti promjene koje su nužne za bolju budućnost naše djece i zajednice, pozivaju organizatori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...