Iz Zadre Nove demantiraju Juru Zubčića: “Podatak o liječnicima prikazuje prosjek, a Vodovod nije jedini davatelj usluga vodoopskrbe”

Nastavno na članak koji smo na našem portalu objavili nakon tiskovne konferencije SDP-ovog Jure Zubčića s naslovom “Zubčić o cijelom nizu pogrešaka i propusta; Od Županijske skupštine, Razvojne agencije, Psihijatrije do Narodnog muzeja i ŽUC-a”, iz Agencije za razvoj Zadarske županije – Zadra Nova, zaprimili smo njihovo očitovanje na njegove izjave, pa ih sukladno traženju i odredbama Zakona o medijima u nastavku i objavljujemo.

Tako iz ove Agencije navode:

Sukladno čl. 56. Zakona o medijima, a u cilju istinitog i cjelovitog informiranja javnosti želimo iznijeti odgovor na članak koji je pod naslovom „Zubčić o cijelom nizu pogrešaka i propusta; Od Županijske skupštine, Razvojne agencije, Psihijatrije do Narodnog muzeja i ŽUC-a“ objavljen 22. rujna 2023. godine u Vašem mediju.

U članku stoji: „Jedna od ključnih kritika odnosi se na izvješće Razvojne agencije Zadarske županije, koje je, prema Zubčićevim riječima, sadržavalo nelogičnosti. U izvješću se, na primjer, tvrdi da je broj liječnika medicine 175,63, što je izazvalo sumnju u točnost podataka. Zubčić je istaknuo da samo Opća bolnica Zadar zapošljava preko 180 liječnika, a također se pojavila sumnja da je greška nastala tijekom prepisivanja brojke članova operativne zaštite na 10 tisuća stanovnika. Također, izvješće je navelo da je udio stanovnika priključenih na vodoopskrbu pao s 92 na 87 posto, iako Vodovod tvrdi da je broj priključaka povećan, dok podaci ukazuju na pad broja stanovnika“.

Navedena brojka 175,63, tj. pokazatelj gustoće, odnosi se na prosjek broja liječnika i zdravstvenih djelatnika na 10.000 stanovnika, dakle riječ je prosjeku i navedeno je kao takav podatak.  

Uz to, podsjećamo kako Vodovod Zadar nije jedini pružatelj vodoopskrbe u Zadarskoj županiji. Navedeni podatak se odnosi na sve pružatelje vodoopskrbe u Zadarskoj županiji, a ne isključivo za Vodovod Zadar. Javna vodoopskrba na području Zadarske županije u nadležnosti je šest komunalnih društava sa sjedištima u Zadru, Biogradu, Benkovcu, Gračacu, Pagu i Povljani. Postoji još sedam komunalnih poduzeća koja se bave distribucijom vode sa sjedištima u naseljima Kukljica, Preko, Kali, Sali, Pašman, Tkon i Vir, ali su gotovo sva orijentirana na prihvat vode iz većih vodoopskrbnih sustava. Kad se broj stanovnika mijenja neproporcionalno s brojem priključaka, dolazi do razlike u postotku u odnosu na početno stanje odnosa između ta dva broja. Do toga dovodi više faktora, kao što su promjena broja priključenih kućanstava, promjena broja stanovnika u područjima s razvijenom vodovodnom infrastrukturom i promjena broja stanovnika u područjima bez razvijene vodoopskrbne infrastrukture“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...