IZA KULISA Što je presudilo u odabiru investitora HNK Zadar – prijateljstvo, provizija ili nešto treće?

Što je presudilo u odabiru investitora za HNK Zadar – struka, prijateljstvo, interes pojedin(a)ca ili možda neka provizija? Ne znamo odgovor na to pitanje. Naime, dio oporbe, konkretno Akcija mladih, traži raspravu o NK Zadar na Gradskom vijeću, a u obrazloženju njihova zahtjeva stoji, između ostalog, tvrdnja da se sada cijeli stadion pokušava dati u 30-godišnju koncesiju očito lošijem ponuđaču za privatizaciju HNK Zadar.

Poznato je da su se za investiranje u HNK Zadar javila dva ponuđača: jedna je bosanska grupacija iz Australije koju vodi Mark Ivančić, a za koju je aktivno lobirao kod gradonačelnika Branka Dukića uskočki osumnjičenik Sandi Šola. Drugi je ponuđač bio kanadski biznismen Marino Kulaš, podrijetlom iz Zadra, čovjek koji ima kuću na Boriku, a nakon prodaje dijela svojih dionica imao je namjeru novac uložiti u razvoj zadarskog nogometa. Nije uspio, izabrana je ponuda bosanske grupacije iz Australije.

Akcija mladih nije jedina koja sumnja u regularnost i  pravičnost u postupku odabira investitora za HNK Zadar. Prema informacijama kojima raspolaže Antena, cijeli je postupak prilično kontaminiran i, zapravo, znalo se od početka tko „mora“ biti izabran.

Iz pouzdanih izvora, saznajemo kako je prilikom otvaranja ponuda i uvida u njih, bilo jasno da je ponuda Marina Kulaša uvjerljivo kvalitetnija od one druge. Kad su se suočili s tim, netko je s tog sastanka nekome telefonirao. Zna se tko, ali ne znamo kome. Pretpostavljamo, očito nekome tko u toj priči ima status „gazde“. Od „gazde“ se zatražilo vlastito mišljenje – što i kako sada? Kad su preko telefona dobili vlastitu pamet, da ne duljimo, sastanak je okončan s obrazloženjem kako neke stvari navodno treba doraditi.

Nekoliko dana nakon toga, gradonačelnik Branko Dukić prekida nakratko godišnji odmor i dolazi na sastanak u gradsku upravu (bio je petak, 9 sati ujutro), na sastanku sjedi i njegov prijatelj Sandi Šola kojega ganja Uskok, a tu je i famozni trojac sa Stanova: Bokanovićka, Santini i Knežević. Trebaju se dogovoriti što i kako doraditi, dodati. Drugim riječima, kako eliminirati konkurenta Marina Kulaša i njegovu ponudu, a kako bi ova ekipa iz Australije dobila na dar HNK Zadar.

U svakom slučaju desetak dana nakon ovog sastanka s gradonačelnikom održana je skupština na kojoj je jednoglasno odlučeno da se prihvati bosansko-australska ponuda za koju je lobirao i bio njezin glavni operativac, uskočki osumnjičenik i gradonačelnikov prijatelj Sandi Šola. Teško je donijeti zaključak što je presudilo  u odabiru investitora: prijateljstvo, ljubav, provizija…? Ne znamo, ali javnost se ima pravo pitati.

Gradonačelnik je pokazao da prema sadašnjem vodstvu HNK Zadar gaji neizmjerno povjerenje i ljubav iako se radi o ljudima koji su dokazano nesposobni, s kojima iz godine u godinu klub tone rang niže. U takav zadarski nogomet u šest godina Dukićeva mandata ulupano je preko 20 milijuna kuna. Iako HNK Zadar ni uz tolike novce nije uspio postati lijepa udavača, Dukić se potrudio da ju „uda“ za australske Bosance, a glavna „provodadžika“ u toj udaji bio je njegov prijatelj Sandi Šola.

U istraživanju ove intrigantne priče i svega što se događalo iza kulisa ići ćemo dalje. Možda bi trebalo ponešto pitati i neke zadarske odvjetnike koji uživaju veliko povjerenje ljudi koji upravljaju Gradom i sportom. Jedan je od njih primjerice upravljao izgradnjom stanova firme Mocire gdje su u istoj zgradi i na istom katu kupili stanove osobe prezimena Dukić, Paleka i Knežević (možda je to čista slučajnost). Možda ni to ne bi bilo tako začuđujuće da vlasnik te firme nije neki Belgijanac čije se ime povezivalo s mnogim kaznenim djelima po Europi. A poznato je a naša vlast ne voli imati kontakte s ljudima koji su u svađi sa zakonom.

U ovih šest godina mandata Branka Dukića kada se trpa ogroman novac u vreću bez dna zvanu HNK Zadar, glavni Dukićev operativac je Damir Knežević, čovjek koji je nečasno napustio Privrednu banku u kojoj je radio. Ne znamo da li se to dogodilo zbog počinjenih malverzacija, zato što nije dolazio na posao, zato što mu je rečeno da sam ode kako ga ne bi morali sami potjerati. Ne znamo, ali znamo da danas figurira kao osoba na koju se Dukić čvrsto oslanja u kreiranju sudbine zadarskog nogometa.

Vrijeme će pokazati tko je tko bio u ovoj priči i zašto su bosanski Australci predvođeni Sandijem Šolom dobili HNK Zadar. Vrijeme će pokazati i to hoće li se neka od tih lopti iz Australije naći i kod gradonačelnika Dukića u njegovim budućim privatnim investicijama nakon isteka mandata.

U svakom slučaju, naša novinarska istraga ide dalje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...