Iza nas je najtoplije ljeto ikada, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati

Rast temperatura zahtijeva hitnu akciju. Državnici su pozvani da pronađu rješenja za klimatske promjene. Još uvijek imamo priliku izbjeći najgoru sudbinu, ali nemamo više vremena za gubljenje”, izjavio je glavni tajnik António Guterres u priopćenju koje je prenijela Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prema podacima WMO-a, kolovoz je obilježila nezapamćena vrućina, nadmašujući sve prethodne kolovoze, a ovogodišnji srpanj je postao najtopliji mjesec ikada zabilježen. WMO je objavila da su temperature na kopnu i moru bile za 1,5 stupnjeva Celzija više od prosjeka iz razdoblja od 1850. do 1900. godine, piše Tportal.

Situacija bi se mogla dodatno pogoršati kad krene El Niño. Ova klimatska pojava, koja uključuje širenje toplih voda uz pacifičku obalu Južne Amerike, često dovodi do globalnog zagrijavanja, uzrokujući ekstremne vremenske uvjete poput toplinskih valova, požara i poplava. Ove godine, El Niño se pojavio prvi put u pacifičkim tropima u posljednjih sedam godina, što povećava vjerojatnost produženog zagrijavanja oceana do kraja 2023. godine.

Iako možda nećemo osjetiti značajne učinke El Niña u našem području, jasno je da se moramo pripremiti za nove dugotrajne ekstremne uvjete.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...