Obilježavanje 32. obljetnice progonstva žitelja Vukšića i sjećanje na 15 žrtava Domovinskog rata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa kod župne crkve sv. Mihovila u nedjelju, 1. listopada, obilježit će se 32. obljetnica progonstva žitelja Vukšića i sjećanje na 15 žrtava Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica za sve vukšićke žrtve bit će služena u župnoj crkvi sv. Mihovila u 10 sati, a nakon mise župnik fra Božo Mandarić  dat će odrješenje za sve poginule hrvatske branitelje i ubijene civile Vukšića.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim i ubijenim žrtvama, počast će odati obitelji žrtava, UDBDR-a Vukšić, Mjesni odbor Vukšić, Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, mnoge braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata iz Zadarske i Šibensko – kninske županije.

Srpski agresori su 27. rujna 1991. godine dva dana, uoči blagdana sv. Mihovila nebeskog zaštitnika Vukšića, okupirali Vukšić, razorili tri mjesne crkve i cijelo selo spalili. Agresor je, uz veliku potporu tzv. JNA, nakon višemjesečnog otpora hrabrih malobrojnih vukšićkih branitelja, zauzeo Vukšić i sve mještane protjerali u četverogodišnje progonstvo.

Tijekom okupacije Vukšića, mučki je ubijeno devet nevinih civila, uglavnom starije dobi. U obrani Hrvatske na oltar domovine svoje živote položilo je šest hrvatskih branitelja iz Vukšića.

Organizatori ove obljetnice su UDBDR-a Vukšić i Mjesni odbor Vukšić. Organizatori pozivaju mještane i sve ljude dobre volje, da se odazovu u što većem broju, kako bi mogli kao i svake godine na dostojanstven način s puno pijeteta obilježiti ovu obljetnicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...