Po dobiti zadarska Tankerska plovidba uz bok INA-e, Plodina i Lidla

Top 10 gradova po visini ostvarene neto dobiti poduzetnika u 2022. godini su Zagreb, Zadar, Rijeka, Poreč, Velika Gorica, Osijek, Dubrovnik, Karlovac, Varaždin i Vukovar.

U analizi na stranicama Fine ističe se da je na razini Zagreba dobrim rezultatima najviše doprinijela Ina, na razini Zadra Tankerska plovidba, a na razini Rijeke trgovački lanac Plodine.

U Poreču je dominirala Valamar Riviera, na razini Velike Gorice trgovački lanac Lidl Hrvatska, dok je u Osijeku pobjednik Žito.

Na razini Dubrovnika rezultatima je najviše pridonijela Grupa Jadranski luksuzni hoteli. U Karlovcu je najbolji bio HS produkt, u Varaždinu Solvis, a na razini Vukovara Prvo plinarsko društvo.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika i obveznika poreza na dobit, a deset najvećih gradova je, od ukupnog poduzetništva u 2022. godini, imalo 48,3 posto broja poduzetnika, 52,6 posto broja zaposlenih, 48,7 posto ukupnih prihoda, 63,2 posto dobiti razdoblja, 68,6 posto gubitka razdoblja te 59,9 posto neto dobiti.

Tome je tako prvenstveno zbog udjela poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveću neto dobit u iznosu od 18,2 milijarde kuna (udio od 64,8% u neto dobiti poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...