Potrošnja u Hrvatskoj i dalje raste, promet od trgovine u osam mjeseci porastao za 2,1 posto

U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju, javljaju agencije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu pala 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine porasla 3 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla peti mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 2,9 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,3 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 0,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih osam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u kolovozu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u trećem tromjesečju.

Nedavno je DZS objavio da je u drugom tromjesečju ove godine BDP porastao 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije nego u prethodnom tromjesečju, no to je bio već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...