Pronađena ozlijeđena sova ušara na području Sukošana, zbrinuta u Sokolarskom centru

Park prirode Vransko jezero jučer je zaprimio dojavu o ozlijeđenoj sovi ušari na širem području Sukošana, točnije u Debeljaku.

– Gospođa Vlatka pronašla je sovu s ozlijeđenim krilom koja nije mogla poletjeti. Zbrinula ju je preko noći i kontaktirala nas drugo jutro. Ušaru smo preuzeli i odvezli je u Sokolarski centar, gdje je utvrđeno da ima ozljedu lakatnog zbloba, ali srećom bez prijeloma kosti. Očekuje se da će se u potpunosti oporaviti i ponovno ojačati kroz 2 mjeseca, nakon čega će biti puštena na mjesto pronalaska, objavili su iz Parka.

Kao pišu, sova ušara (Bubo bubo) najveća je europska vrsta sove i jedna je od najvećih vrsta sova na svijetu. Strogo je zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj.

Ptica je grabljivica, hrani se plijenom različite veličine, a najčešći plijen su joj ptice močvarice, zečevi i glodavci. Lovi na otvorenim staništima, u čijoj se blizini i gnijezdi, i to na liticama, strmcima ili teško dostupnim padinama, u postojećim pukotinama i udubinama. Monogamne su i u pravilu imaju doživotne partnere, a trajno su vezane za teritorij jednom kada ga uspostave. U Hrvatskoj su ušare rasprostranjene duž priobalja od Istre do Konavala i na otocima te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...