Umro Ivan Šuker, bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade

Preminuo je Ivan Šuker, hrvatski političar i bivši ministar financija i potpredsjednik vlade, potvrđeno je za Index. Šuker je preminuo oko dva sata ujutro nakon kratke i teške bolesti, javlja Index.

Ivan Šuker rođen je 12. studenog 1957. godine u Livnu. Školovanje je započeo u rodnom mjestu, da bi na fakultet krenuo u Zagreb gdje je diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1983. godine. Vrlo brzo nakon fakulteta zapošljava se na mjestu glavnog knjigovođe u Odsjeku za budžet Općine Velika Gorica.

Nakon toga prelazi na posao financijskog direktora gradske omladine gdje ostaje sve do 1990. godine. Između 1990. i 2000. obavlja istovremeno poslove voditelja porezne uprave Velike Gorice i druge funkcije u Velikoj Gorici ili Zagrebu. Nakon završetka posla u poreznoj upravi Šuker se polako okreće politici.

Dok je još bio u Gorici, obavljao je poslove predsjednika Kriznog štaba Velika Gorica. Ubrzo nakon Gorice postaje vanjskim članom Poglavarstva grada Zagreba od 1993. do 1997. godine te podžupanom Zagrebačke županije u sljedeće tri godine.

Na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru kada postaje član Odbora za financije i državni proračun te član Odbora za lokalnu samoupravu. Te godine je postao i čelnik Gradskog odbora HDZ- a te gradonačelnik Velike Gorice. Izabran je i u Predsjedništvo HDZ-a.

Nakon izbora 2003. postaje ministar financija u vladi Ive Sanadera. Na toj dužnosti je ostao sve do 2008. Smijenila ga je Jadranka Kosor pri rekonstrukciji vlade u kojoj su otišla još tri ministra. Na sjednici Predsjedništva stranke poručio joj je kako joj to “nikada neće oprostiti”. Nakon odlaska s te dužnosti aktivirao je svoj saborski mandat.

Na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. je podržao Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a, ali nije bio na njegovoj listi. Tada je doživio poraz na izborima za mjesto potpredsjednika stranke. Te godine je preuzeo Gradski odbor HDZ-a Velike Gorice. Tijesno je pobijedio Dražena Barišića.

Od 2002. do 2004. Šuker je obnašao dužnost predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...