VEČERAS OTVORENJE Skupna izložba mađarskih umjetnika stakla “Povezani staklom” u Muzeju antičkog stakla

Muzej antičkog stakla u Zadru organizira izložbe jedinstvene za hrvatsku muzejsku i umjetničku scenu. Poveznica svim tim izložbama je staklo, a bilo to antičko staklo, staklo kasnijih povijesnih razdoblja ili suvremeno umjetničko staklo, toliko tematskih izložbi stakla ne možete vidjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj nego u Zadru.

Večeras u 19,00 sati otvara se nova izložba suvremenog umjetničkog stakla, a ovaj put je to velika skupna izložba mađarskih umjetnika pod nazivom “Povezani staklom.”

Kroz muzejske dvorane u proteklih četrnaest godina prošlo je mnogo umjetnika, neki sa samo jednim radom na velikim skupnim izložbama, mnogi i s više samostalnih izložbi. Izrazito izlagački smjer kojim je Muzej uspješno privlačio publiku rezultirao je sa 138 izložbi u prostoru Muzeja u 14 godina rada, a od toga 55 izložbi suvremenog umjetničkog stakla.

Uz hrvatske umjetnike koji rade u staklu predstavljeni su i brojni inozemni umjetnici iz Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Ukrajine, Slovenije, Italije, Finske, Švedske, Norveške, Danske. Posebno su značajne dvije velike međunarodne skupne izložbe, i to: „Dodir stakla / Izložba suvremenog nordijskog stakla“ 2015. godine, sa sudjelovanjem 35 nordijskih umjetnika na izložbi, te 28 talijanskih umjetnika na izložbi „Zadar susreće Milano / Izbor talijanskih umjetnika i dizajnera stakla od 1960. do danas“ iz 2016. godine. Ovim izložbama s ponosom pridružujemo izložbu čak 48 suvremenih mađarskih umjetnika koja se otvara 15. rujna i bit će otvorena sve do 15. studenog 2023. godine.

Izložba je organizirana uz pomoć Društva mađarskih umjetnika stakla, a prvi mađarski umjetnik koji je izlagao u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a koji je u najvećoj mjeri i zaslužan za realizaciju ove izložbe, jest Péter Gergely Lendvai, umjetnik koji je 2018. godine održao svoju samostalnu izložbu „Čuvari duha”, a 2021. godine slijedila je i izložba Edit Szűr-Szabó „Mediteranski trenutci“.

Kustosi izložbe su Jadranka Belevski, koja je i autorica kataloga izložbe, Bernadett Hegyvári i Péter Gergely Lendvai, predstavnici Društva mađarskih umjetnika stakla.

Na izložbi „Povezani staklom“ predstavlja se 48 umjetnika koji prikazuju svu raznolikost rada u staklu kao umjetničkom mediju. Veliko je zadovoljstvo ugostiti toliku količinu različitih radova u staklu, isto toliku količinu umjetničke inspiracije i stilova, ushita kod obrade stakla, eksperimentiranja, inovacije i na kraju povezanosti, povezanosti staklom! Iako je ova izložba većinom izložba članova Društva mađarskih umjetnika stakla, pozvani su za ovu priliku i oni koji nisu službeno članovi. Sve njih veže staklo, svi oni predstavljaju mađarsku suvremenu umjetničku scenu, njezinu raznolikost, uključivost i ponosno ih predstavljamo uz bok produktima antičkih staklara, jer iznad svega vezani smo staklom!

 

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...