Inflacija se odrazila i na cvijeće; Ove godine skuplje je no ikada, a evo i koje su prosječne cijene

Sisvetsko cvijeće skuplje je 30 posto, a više od 70 posto je domaće, navodeći da inflacija nije zaobišla ni cvjećare, no sretni su što će smjeti raditi i na blagdan.

Crvene, žute, bijele, ljubičaste, šatirane špine, gumbeki, multiflore, margarete, krizanteme… Zauzele su već sve važnije punktove pred cvjećarnicama, u trgovačkim lancima, na tržnicama i grobljima.

Iako se većina kupaca žali da je sisvetsko cvijeće puno skuplje nego lani, sa štandova rijetko tko odlazi praznih ruku.

Na većini zagrebačkih tržnica tegla multiflore može se, primjerice, naći za 4 do 10 eura, krizantema od 3 do 5 eura po komadu, pušlek margareta 3 eura, cvjetni aranžmani od 5 pa i više od stotinu eura… dok se u trgovinama može proći i nešto povoljnije.

Najviše sisvetskog cvijeća i ove godine na tržnice i u trgovačke centre stiže iz okolice Ludbrega gdje je u Udrugu cvjećara ludbreške regije okupljeno 70-80 OPG-a, dvije zadruge i jedan d.o.o., doznajemo od predsjednice udruge Valerije Pokos.

Prodaja je počela već prije nekoliko tjedana, a sada su, tvrdi ona, već svi dani “turbo udarni”.

“Teško je reći koliko je ove godine cvijeća proizvedeno za prigodnu prodaju za Sve svete, neki povećavaju proizvodnju, a neki su ostali bez nasljednika koji bi je nastavili”, govori Pokos. No taj kraj, poznato je, Hrvatsku opskrbljuje s najmanje 40 posto cvijeća.

Tajnica udruge, ujedno i upraviteljica PCZ-a Varaždinski cvijet, Ivana Matijašec, kaže kako samo njihovi članovi, 10-ak njih, godišnje proizvedu i 400 tisuća multiflora, od najmanjih do najvećih.

Većina se proda putem veleprodaje, a manji dio na tržnicama. Za razliku od krizantema kojih se, prema nekim procjenama, svake godine uveze u vrijednosti i do milijun eura, šanse da je kupljena multiflora domaća – ogromne su, najmanje 70 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...