Mladi čuvari prirode istraživali floru i faunu na području obale Karinskog mora i rijeke Karišnice

Na području Donjeg i Gornjeg Karina održane su 14. i 15. listopada 2023. istraživačke radionice članica udruge Mladih čuvara prirode (ogranka Hrvatskog prirodoslovnog društva) koje rade u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ostvarena je i odlična suradnja s karinskom udrugom Foto video film ateljea pod vodstvom Maria Vukelića koji je održao zanimljive radionice izrade fotograma te crno-bijelih fotografija., izvijestili su.

Kratki prikaz radionica nalazi se na poveznicama: https://youtu.be/RT3BhoPO3OE, https://youtu.be/CjgGxfted0Y

Pod vodstvom voditeljice MČP-a Lidije Žišković, a u organizaciji aktivnosti Đurđice Patafta i Renate Brzice, održane su zanimljive istraživačke radionice na području obale Karinskog mora i rijeke Karišnice. Radionice su još vodile i ostale članice MČP-a Katarina Barković, Martina Čiček, Martina Ceglec i Maja Horvatin.

Raznolikim istraživačkim radionicama analizirana je ugrožena i zaštićena flora i fauna obalnog područja Karinskog mora. Fizikalno-kemijskom analizom istražena je kvaliteta morske vode. Također analiziran je sastav stijena uz samu obalu. Drugi dio radionica održan je uz tok rijeke Karišnice od izvora do ušća. Na tom je području fizikalno-kemijskim analizama istražen gornji, srednji i donji tok.

Također je proučena ugrožena i zaštićena flora i fauna tog područja te neka svojstva stijena unutar i oko špilje iz koje izvire rijeka Karišnica. Prikupljeni uzorci s terena analizirani su promatranjem uzoraka pod mikroskopom te ključevima za determinaciju vrsta.

Kratki prikaz radionica članica MČP-a nalazi se na poveznici: https://youtu.be/MAuRbEzWMGA

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...