Održan sastanak s lovoovlaštenicima zbog slučaja afričke svinjske kuge u lovištu Blatski gaj, dobili upustva i konkretne mjere ponašanja na zaraženom području

Danas je u Zadru održan sastanak lovoovlaštenika u Zadarskoj županiji s predstavnicima Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, a vezano uz slučaj pojave zaraze afričkom svinjskom kugom na području naše županije.

Obzirom na to da je alarmantna situacija na području cijele Hrvatske uslijed pojave ove bolesti među svinjama i njihovog masovnog odstrela, današnji je susret bio iznimno važan i neophodan kako bi se lovoovlaštenicima ukazalo na postupanje u slučaju pojave zaraze.

– Konkretno se radi o jednom izoliranom slučaju na širem području lovišta Blatski gaj. Tamo je taj uzorak pronađen i potvrđen. Nakon toga slijede da je Lovački savez Zadarske županije u suradnji sa Zadarskom županijom i nadležnim ministarstvom organizirao stručnu potrebitu radionicu koja je bila jedna u nizu. Nama je bilo bitno još jednom u kratkim crtama lovoovlaštenicima ukazati na problematiku na to što proizlazi iz tog zaraženog područja na kojem je jedan dio Zadarske županije i kako se ponašati na tim područjima, saznajemo od Roka Pavića, tajnika Lovačkog saveza Zadarske županije.

Kazao nam je kako je ovaj sastanak imao jako dobar odaziv od strane lovoovlaštenika, a predavanje su im držali predstavnici Uprave za veterinarstvo i Državnog inspektorata. Dobili su i konkretne informacije o tome kako moraju postupati.

– Konkretno su propisane mjere za sve lovoovlaštenike na tom području. Točno se znaju koje se mjere moraju provoditi na zaraženom području, a koje izvan. Svaki lovoovlaštenik prilikom obavljanja lova dužan je prije početka, tijekom i nakon obavljanja lova vršiti dezinfekciju na navedenom području na kojem će se obavljati lov. Nakon toga, a prilikom obavljanja lova, ako dođe do odstrela divlje svinje, oni unutar zaraženog područja moraju izvijestiti nadležnu veterinarsku postaju. Nakon toga će dobiti upute što napraviti s tom divljači koja je odstrijeljena u aktivnom lovu te je lovoovlaštenik dužan uzeti krv za analizu na afričku svinjsku kugu i dobiti smjernice od veterinarske službe hoće li ta ista divljač biti uklonjena na području lovišta ili će ta ista divljač biti putem ovlaštene organizacije uklonjena iz lovišta tj. premještena na neku drugu lokaciju, pojasnio nam je Pavić.

Ipak, na sreću, nakon ovog jednog slučaja zaraze, nije bilo novih.

– Nakon toga se nije ništa javljalo. Nadamo se da je to jedan izolirani slučaj koji se dogodio tako kako je. Međutim, struka je propisala u takvim područjima, kad se utvrdi zaraza, što sve treba provesti i, normalno, lovoovlaštenici su tu da provedu takve mjere iz naredbe koje je propisalo nadležno ministarstvo, informirao nas je tajnik županijskog Lovačkog saveza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...