Pilot u zraku htio ugasiti motore aviona. Brani se da je prvi put uzeo magične gljive

PILOT izvan dužnosti koji je navodno pokušao ugasiti motore aviona tijekom leta rekao je policiji nakon uhićenja da je prvi put konzumirao psihodelične gljive, navode tužitelji. Joseph David Emerson, pilot Alaska Airlinesa, uhićen je u nedjelju navečer u Oregonu te optužen po 83 točke optužnice za pokušaj ubojstva i jednu točku za ugrožavanje zrakoplova.

Posada je izvijestila da je Emerson pokušao ugasiti motore na letu Horizon Aira iz Everetta u Washingtonu za San Francisco u Kaliforniji, dok se vozio na dodatnom sjedalu u kokpitu. U optužbama se također tvrdi da je pokušao zgrabiti ručku za izlaz u slučaju opasnosti nakon što je vezan, piše Sky News.

Let 2059 Horizon Aira preusmjeren je u Portland, gdje je zrakoplov s više od 80 ljudi sigurno sletio, a 44-godišnjeg osumnjičenika policija je privela. Tužitelji su naglasili da je Emerson vodio ležeran razgovor s kapetanom i prvim časnikom prije nego što je pokušao zgrabiti dvije crvene ručke koje bi aktivirale sustav za suzbijanje požara u avionu i smanjile dovod goriva u njegove motore.

Nakon sukoba ga smjestili u stražnji dio aviona

Prema posadi, Emerson je napustio kokpit nakon kratke borbe koja je trajala oko 30 sekundi. U sudskom dokumentu se navodi kako je Emerson ispričao policajcima kako je mislio da sanja kada je povukao ručke za isključivanje u hitnim slučajevima, te da je bio depresivan posljednjih šest mjeseci.

Nije jasno je li Emerson bio pod utjecajem psihodeličnih, odnosno magičnih gljiva, dok je bio u zrakoplovu. Agent FBI-a je u izjavi pod zakletvom napisao da je osumnjičenik razgovarao s policijom o korištenju psihodeličnih gljiva i “kazao da mu je to bilo prvi put da je uzeo gljive”.

Dokumenti suda govore o tome da je Emerson uzeo gljive oko 48 sati prije incidenta. Poslije sukoba u kokpitu, stjuardese su ga smjestile u stražnji dio zrakoplova, ali dok se zrakoplov spuštao, on je pokušao zgrabiti ručku za izlaz u slučaju opasnosti. Tužitelji su dodali da ga je zaustavila stjuardesa stavivši svoje ruke na njegove.

Želi se odreći prava na odvjetnika

Upitan je li Emerson uzeo gljive neposredno prije leta, Kevin Sonoff iz ureda američkog državnog odvjetnika za Distrikt Oregon poručio je da je to još pod istragom. Kapetan i prvi časnik potvrdili su policiji da je Emerson rekao: “Nisam dobro”, neposredno prije nego što je posegnuo da povuče ručke.

Uspjeli su ga zaustaviti prije nego što je povukao ručke do kraja, stoji u njihovoj izjavi pod zakletvom. Emerson je pristao mirno otići do stražnjeg dijela aviona nakon što mu je rečeno da napusti kokpit i rekao stjuardesi: “Morate me odmah staviti lisice ili će biti loše.”

Druga stjuardesa ga je čula kako govori: “Sve sam zabrljao” i “pokušao sam sve ubiti”. Emerson je pitao policiju može li se odreći prava na odvjetnika. “Priznajem što sam učinio. Ne protivim se optužbama koje želite podignuti protiv mene. Povukao sam obje ručke za hitno isključivanje jer sam mislio da sanjam i samo sam se želio probuditi”, istaknuo je, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...