Show Luke Božića, publika u transu, Cibona razbijena!

Peti poraz u pet utakmica skor je zagrebačke Cibone u ovogodišnjoj AdmiralBet ABA ligi, a posebno bolan zadao joj je večeras Zadar, koji je u Dvorani Krešimir Ćosić dominirao većim dijelom utakmice i zasluženo slavio 91:64 (21:21, 24:14, 27:13, 19:16). Bila je to još jedna izvrsna predstava cijele momčadi, naravno uz nedostižnog Božića koji je sam izlazio na kraj s cijelom Ciboninom obranom te Zadru donio treću uzastopnu pobjedu u regionalnom natjecanju.

STATISTIKA

Obje momčadi nervozno su otvorile utakmicu, s nekoliko pogrešaka u gradnji napada, a Zadar i s nekoliko promašaja „zicera“. Bilo je jasno da će Zadar pokušavati kroz reket i opteretiti gostujuće centre, dok je Cibona dosta igrala na vanjski šut, najviše preko opasnog Aranitovića, koji je dvaput pogodio. Odgovorio je Božić, s dvije trice i kontrom. Činilo se da Zadar im raznovrsniju igru i da će otići s vodstvom, ali Drežnjak promašuje 3 od 4 posljednja slobodna bacanja, a Mustapić u 2,5 sekunde trči preko cijelog terena i zabija tricu iz teške situacije. U 10 minuta Cibona je postigla samo jedan pogodak za dva i čak pet trica. Od 21 poena Zadra, Božić je ubacio 12.

Nakon ispitivanja snaga Zadar je u drugoj četvrtini demonstrirao moć u obrani, limitiravši Cibonu na 5 poena u 7 minuta, dok su u seriji nastavili pogađati Božić i Drežnjak. Veliko zalaganje pokazivao je nekadašnji Zadranin Buljan, no dva energična zakucavanja bila su sve što je uspio protiv zadarskih bedema u reketu. Serijom 9:0 stigao je i do rekordne prednosti 40:26. Ostatak četvrtine pripao je Ciboni, koja je istrčala nekoliko brzih akcija nakon obrambenog skoka i tricom Steina smanjila na 43:35, što je Božić popravio u posljednjoj sekundi krađom i svojim 19. poenom.

Ako je postojala šansa da će se Cibona vratiti u utakmicu, u 3. četvrtini uništila ju je mala škola košarke Luke Božića. Zadarski MVP večeras je bio iznimno raspoložen, a standardnom učinku ispod koša dodao je 7 trica iz 11 pokušaja. Do kraja 3. četvrtine već je bilo 72:48, pa ni mini serija Cibone 7:0 nije mogla promijeniti tijek utakmice.

Božić je utakmicu završio s 36 postignutih poena i valorizaciju 43, uz vrlo dobru partiju Drežnjaka (23 poena) i Ramljaka (14 poena, 5 ukradenih lopti). U Ciboni je najbolji bio Mustapić s 19 poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Danas smo bili na tragu posljednjih utakmica, naročito u defenzivnom dijelu, obranu smo odigrali jako dobro i protivniku nismo dali da se razigra, da dolazi do lakih šuteva za tri poena. Dobro smo se pripremili, igrači su ispoštovali dogovor. Naš plan je bio da ne otvaramo utakmicu s tri poena, nego da se koncentriramo na obranu, trčanje i skok a šut će doći. Tako je i bilo. Kasnije kada se otvorio šut došla je razlika i mirno smo priveli utakmicu kraju. Zahvalio bih publici koja nas je bodrila, koja je uz nas, čestitam igračima i već sutra idemo na put u Zagreb. Božić? Lani je bio MVP, čekali smo ga, dugo, borili se da ga dobijemo, nije bila laka borba ali on iz utakmice u utakmicu pokazuje da je čekanje vrijedilo, kao čovjek i igrač zaslužuje da ga se pričeka i nadam se da će s dobrim igrama nastaviti i dalje.

Jakša Vulić, trener Cibone: Više nego zaslužena pobjeda Zadra, bili su u tri četvrtine dominantna momčad. Nismo uspjeli odgovoriti na njihovu fizičku snagu, iskontrolirati protok lopte, ušli smo u veliki broj turnovera i došlo je do velikog broja poena iz tih naših pogrešaka, na kraju čak 22. Bodovi pripadaju Zadru, pred nama je puno problema, od starta sezone je tako, donekle smo još uspijevali funkcionirati ali kako sezona bude odmicala bit će sve teže. Neće biti lako ali ne smijemo se predati, moramo davati sve od sebe i pokušati u narednim kolima dati bolje partije od ove večeras. Situacija izvan terena? Skoro kao na terenu večeras. Bez skidanja blokade ne možemo registrirati igrače, trebalo bi nam i neko pojačanje, nismo završili selekciju do kraja. Svi abaligaši su od početka sezone doveli jednog ili dva igrača, mi to ne možemo ali iz te kože ne možemo. Ljudi u klubu rade da se ta problematika riješi, kada – za sada nemam informaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...