Stiže novi zakon; Evo što utjerivači dugova više ne smiju raditi

Odnos Agencija za naplatu potraživanja i dužnika uskoro će biti detaljno uređen jer novi zakon, koji je upravo u saborskoj proceduri i bit će u primjeni do kraja godine, predviđa i da se dužnike neće moći konstantno uznemiravati telefonskim pozivima, morat će biti obaviješteni o preuzimanju duga, a napokon će se znati i tko nadzire tržište otkupa dugova.

Tržište za naplatu dugova vrijedno je oko 700 milijuna eura, piše HRT, ali dosad nije bilo adekvatno regulirano zakonom. I jedna od najvećih novosti svakako je da Agencije za naplatu potraživanja s dužnike moći kontaktirati samo jednom mjesečno te im pritom neće smjeti kontaktirati susjede ili rodbinu.

“Dužnici sada imaju konkretnu adresu, imaju regulatora, a to je Hrvatska narodna banka. Recimo da su prava potrošača puno zaštićenija nego što su bila kad nije bilo tog zakonskog okvira”, ističe Igor Škrgatić iz Udruge Padobran.

Za ostala prodana potraživanja, primjerice ona zbog neplaćanja režija, bit će ovlašten financijski inspektorat. Prije prodaje potraživanja, banke će morati ponuditi odgodu plaćanja ili djelomičnu otplatu. Dužnik pritom mora znati kojoj je agenciji dug prodan..

“Ovaj zakon je isključivo donesen zato jer je to europska direktiva, dakle zakonodavstvo Europske unije je konačno reklo da agencije ne mogu poslovati na način na koji su poslovale i da se nakon 20 godina nešto mora učiniti i zato je donesen ovaj zakon”, pojasnio je Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

Agencije za naplatu potraživanja morat će posjedovati i licenciju za rad. Iz kojih pak smatraju da takvo ograničavanje komunikacije neće dati rezultata.

“Poglavito se radi o komunikaciji putem telefona gdje se zakonom ograničava na jedan poziv mjesečno, što smatramo da je nedovoljno, jer bit pomoći dužniku je upravo u komunikaciji. Ukoliko ona izostane, svaki vjerovnik će posegnuti za zakonskom mogućnošću da sudskim putem osigura tražbinu”, rekao je Matija Arapović iz Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...