ŠTO JE OSTALO OD SDP-a? Na pitanje zašto zadarska organizacija podržava HDZ, šef stranke Peđa Grbin odgovara: Pitajte Radetu

Na zadarskoj političkoj sceni posljednjih se dana događa dosad neviđena situacija. Zbog optužbi i sumnji za nezakonitu privatizaciju Hrvatskog nogometnog kluba i način upravljanja Centrom za mlade, najviše kritika nije dobio HDZ, već – SDP.

Naime, javnost se ne može načuditi stanju u kojemu dosad najžešći HDZ-ov kritičar sada podržava sve najvažnije što HDZ traži, pa tako i model pretvorbe HNK Zadar, a da ne govorimo o činjenici da su se SDP-ovci čak sastali s gradonačelnikom Brankom Dukićem dogovarajući model upravljanja Centrom za mlade. Očekivano, podržali su HDZ-ov prijedlog kojim će Grad osnovati javnu ustanovu koja će rukovoditi ovim Centrom, iako su godinama bili protiv toga, zagovarajući model po kojemu bi Centrom upravljale udruge.

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, i Nezavisna lista Enija Meštrovića upozorila je na nezakonit model privatizacije HNK Zadar, a Akcija mladih zbog “brojnih protuzakonitih aktivnosti” podnijela je prijavu USKOK-u tražeći da “nadležne institucije hitno zaustave blamiranje Grada Zadra ovakvim sporazumima i odlukama na način da uđu u HNK Zadar, blokiraju financijske i druge dokumente, istraže sve pobrojane nepravilnosti, utvrde odgovorne osobe za ove i sve druge nepravilnosti”.

U našoj anketi o tome koju bi ocjenu dali gradonačelniku za njegov polugodišnji rad, predsjednik AM-a, Ante Rubeša, čak mu je dao peticu, ali ne za učinjeno za građane, već za to kako je “slomio SDP”.

Što se to, dakle, događa sa SDP-om? Gdje su i što su danas, koga zastupaju, gdje im je članstvo i slažu li se članovi s ovakvom podrškom glavnom političkom oponentu, HDZ-u?

No, prije svega, što na ovakav rad zadarske organizacije na čelu s Danijelom Radetom kaže Središnjica?

Ovo pitanje uputili smo izravno predsjedniku SDP-a, Peđi Grbinu, a on nam je odgovorio sljedeće:

– Molim vas da te upite uputite kolegi Radeti da odgovori na njih. Hvala – bio je kratak i jasan Grbin.

Naime, odgovori kakvih smo o radu zadarske organizacije SDP-a dosad dobivali ukazivali su na povjerenje Središnjice i podršku Gradskom odboru za koje su navodili kako najbolje poznaje lokalne prilike. No, ovakav Grbinov odgovor nešto je sasvim novo jer “vraća lopticu” Radeti neka on sam odgovori zašto podržava HDZ.

Zbog načina na koji aktualno vodstvo SDP-a vodi stranku, ona je nažalost potpuno izgubila politički identitet, nema više one autentičnosti koju je imala čak i u 90-im godinama kada nije lako biti na lijevoj političkoj sceni, a ostaje i bez baze, u što će se zacijelo uskoro uvjeriti i na izborima za mjesne odbore.

Bivši potpredsjednik županijske organizacije SDP-a, Željko Mikin, jedan je od najpoznatijih članova “stare garde” koji otvoreno kaže kako stanje u zadarskoj organizaciji nije dobro.

– Stranka je kadrovski devastirana, velik broj ljudi, poput nas koji smo je stvarali, pasivizirao se ili su je potpuno napustili. Vladajuću garnituru stoga treba ojačati jer i po informacijama koje dobivam od članstva, ni oni sami svoju stranku više ne prepoznaju, poručuje ovaj SDP-ov veteran.
Stranka, kako vidimo, dobiva sve više kritika i iz vlastitih redova, pa ovih dana gradom tako kruži anegdota koja kaže da bi se zadarski SDP, osobito nakon što su izgubili prostor na Trgu 5 bunara, konačno i formalno trebao preseliti u – Medulićevu, odnosno u centralu HDZ-a. Ili, da se registrira kao – sekcija HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...