Stomatolozi uputili važno upozorenje; Nemojte prati zube nakon doručka!

Vaša jutarnja rutina može naštetiti vašem osmijehu. Pranje zubi prije doručka nije dobro za vaše zube, tako da je vrijeme za promjenu jutarnje rutine i rasporeda.

Česta jutarnja rutina mnogih ljudi je da se ujutro ustanu, doručkuju i odu oprati zube. Ali, stomatolozi tvrde da ovakvim redoslijedom možemo naštetiti našim zubima. Najbolje je zube oprati prije doručka, smatraju stručnjaci. ‘Pranje zubi prije doručka ne samo da pomaže u uklanjanju nakupljenog plaka sa zuba, već također potiče proizvodnju sline koja pomaže u ubijanju bakterija u ustima’, rekao je dr. Sam Jethwa, potpredsjednik Britanske akademije estetske stomatologije, prenosi New York Post.

I, prema Healthlineu, bakterije koje izazivaju plak u ustima razmnožavaju se tijekom noći, što rezultira neugodnim okusom u ustima i prilično užeglim jutarnjim zadahom. Studija iz 2018. godine također je otkrila da se proizvodnja sline povećava pet minuta nakon četkanja. Pranje zubi odmah nakon ranog obroka također može naškoditi vašem zdravlju zubi, tvrdi Jethwa te dodaje: ‘Ako perete zube prerano nakon doručka, možete dodatno oštetiti zubnu caklinu u vrijeme kada je ona slaba i ranjiva’.

Zubne paste s fluorom također pomažu u suzbijanju kiselina u hrani, prema dr. Alanu Clarkeu, vodećem stomatologu u Paste Dental, klinici u Belfastu, Sjeverna Irska. ‘Pranje zuba prije doručka pomaže u uklanjanju ovih bakterija i kiselog okoliša koji mogu oštetiti zubnu caklinu’, rekao je.

Clarke je dodao da je pranje zubi nakon čaše soka od naranče zapravo poput pranja kiseline i bakterija u zube. Ako ipak operete zube nakon doručka, Healthline savjetuje da pričekate barem pola sata. To je najbolji način da osigurate zaštitu za svoje zube i očuvanje cakline.

Neki stručnjaci kažu da pranje zuba prije doručka zapravo može učiniti vašu hranu ukusnijom. Prema dr. Clarkeu, to je zato što četkanje pomaže u uklanjanju zaostalih okusa i bakterija iz usta, što može utjecati na okus vašeg doručka. No, drugi stručnjaci kažu da surfaktanti (agensi za pjenjenje) koji se nalaze u pasti za zube mogu potisnuti okusne pupoljke. Sugerira se da ove kemikalije mogu učiniti hranu blažu jer potiskuju receptore koji hvataju slatke okuse u hrani, prema Colgateu. Također mogu pojačati gorke okuse, čineći kiselkastim okus hrane i pića – poput soka od naranče, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...