Stručnjaci otkrili što boja zubiju govori o vašem zdravlju – svakako pogledajte!

Bilo bi idealno kada bi zubi mogli biti i ostati bijeli cijeli život. Međutim, u stvarnosti postoji niz stvari koje mogu uzrokovati promjenu boje vaših zuba.

Prepoznavanje uzroka promjene boje moglo bi vam pomoći u poboljšavanju nijanse vašeg osmijeha. Međutim, to također može ukazivati ​​na vaše zdravlje, piše Klix.

Žuta

Zubi prirodno postaju žuti s godinama, jer se bijela caklina na površini zuba s vremenom istroši, otkrivajući žutu jezgru ispod. To je također rezultat onoga što jedemo i naše pažnje na njegu usne šupljine.

Žute mrlje često znače da konzumirate velike količine hrane i pića tamne boje, kao što su kava, čaj, soja umak i curry.

To također može biti indikacija da ne obraćate dovoljno pažnje na svoju rutinu oralne zdravstvene njege i da morate biti sigurni da čistite koncem, perete zube i idete na redovne preglede.

Ljubičasta

Ako su vam zubi ljubičasti, to je obično samo zato što ste pili crno vino. Ljubičaste mrlje mogu značiti i da konzumirate previše tamnog voća, poput šipka ili bobica.

Međutim, važno je ne odbaciti ljubičaste mrlje u potpunosti, jer to može biti i znak unutarnjeg krvarenja uzrokovanog traumom zuba. Ako niste sigurni odakle su mrlje, najbolje je da se obratite svom stomatologu.

Siva

Kada zubi posive, to može biti zato što je prekinut dotok krvi u zub. Ovo se može dogoditi tijekom dužeg vremenskog perioda.

Ako ste razvili sive mrlje ili mrlje na zubima, morate posjetiti svog stomatologa radi detaljnog pregleda. To je zato što sive mrlje često mogu biti pokazatelj oštećenja živaca.

Traženje stomatološkog savjeta će pravilno riješiti problem i napraviti plan za vraćanje izgleda zuba. Materijali koji se koriste za popunjavanje karijesa također mogu siviti.

Crna

Trebalo bi ispitati svaku naznaku crne boje u zubima jer ukazuje na visoku razinu karijesa. Ova promjena boje, nažalost, znači da su vaši zubi u fazi propadanja.

Ako ovo zanemarite, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih stanja zuba, što u konačnici dovodi do gubitka zuba. Ostali znakovi karijesa uključuju zubobolju, osjetljivost i infekciju desni, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...