U Zadru velika proslava 145 godina Hrvatskog Crvenog križa, predstavljen program

U prostorijama Doma Zadarske županije danas je predstavljen program kojim će se 25. listopada obilježiti čak tri važne obljetnice Hrvatskog Crvenog križa. Riječ je o 145 godina njihovog postojanja i djelovanja na prostoru današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog društva.

Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa sa zadovoljstvom je istaknula poveznicu grada Zadra s osnutkom ove organizacije kroz lik i djelo jedne žene:

– Proučavajući stvari koje ćemo koristiti za obilježavanje ovih obljetnica naučila sam da Zadar ima puno, puno sjajnih i izuzetnih žena kroz povijest, isto tako nisu po znate javnosti. Ovog puta mi ćemo vam pokazati lik i djelo grofice Amelie Lantane Borelli koja je 1878. godine bila osnivačica i prva potpredsjednica dobrovoljne udruge koja je počela djelovati po postulatima utvrđenima na konferenciji 1863. godine. Upravo tu dobrovoljnu udrugu gospođa iz Zadra držimo kao početak Hrvatskog Crvenog Križa, odnosno Crvenog Križa na području Republike Hrvatske, kazala je.

Pritom je detaljno izložila program koji će obilovati zanimljivim događanjima, kako za djecu, tako i za odrasle:

– U prekrasnom HNK Zadar od 8 sati ujutro krećemo s Akcijom dobrovoljnog darivanja krvi. U 11 sati imat ćemo predstavljanje prekrasne čarobne slikovnice u Dječjem vrtiću Sunce. Tema slikovnice je siromaštvo, a ono što želimo naučiti naše najmlađe je da prepoznaju ljude koji su u potrebi, da požele i nauče pomoći svakome u svojoj zajednici. U 15 sati imamo otkrivanje spomen-ploče osnivačici Crvenog križa u Zadru, gđi Ameliji Lantana rođena Borelli. U 16 sati u HNK održat će se dječja predstava “Da sam ja kontesa Nera”. Poklon je to djeci Zadra, a riječ je o još jednoj izuzetnoj ženi iz hrvatske povijesti, grofici Dori Pejačević. Time također želimo pokazati da su to žene koje su se odmaknule od mogućnosti svog komfornog života i jednom kroz našu povijest zaživjele humanost, čovjekoljublje i solidarnost.

U 17 h organizirali smo pokaznu vježbu spašavanja iz mora, dok je u 18.30 sati centralni događaj ovoga obilježavanja – otvaranje izložbe “Baština humanosti u Zadru-145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj”. Poslije toga, jasno, moramo održati jednu svečanu sjednicu, potom koncert “Baština humanosti” u Kneževoj palači, replika koncerta koji je u Zadru već davnih dana održan u organizaciji grofice Borelli. Radilo se o humanitarnom koncertu, a mi ćemo sada jedan komadić Verdijevih djela u izvedbi fantastične Nele Šarić, Nele Gojanović i Grozdane Pavić pokazati 25. listopada svima koji će nam se pridružiti. Jasno, poslije toga bit će domjenak.

Jedan od najvažnijih programa koje provodi Hrvatski Crveni križ je svakako darivanje krvi čiji je značaj još jednom istaknuo Šime Lisica, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar pozvavši sve građane da se uključe u ovu akciju koju će, kaže, podržati i brojni domaći sportaši i glazbenici koji su već potvrdili svoj dolazak.

Spomenuo je i zanimljivo događanje koje će se održati dan nakon, 26. listopada. Naime taj dan je kao i svake godine organizirana dodjela jubilarnih nagrada darivateljima krvi koji su skupili u kategoriji žena 35, 55, 75 i 100 puta darovanu krv, a muškaraca 50, 75 i 100 puta. No ovogodišnja novost je jubilarac koji je dao krv čak 125 puta što već dugo godina nije zabilježeno.

Pokazna vježba spašavanja iz mora održat će se pak u 17 sati na području od zadarskog novouređenog mula do Pozdrava Suncu.

– Riječ je o specijalističko interventnim timovima Hrvatskog Crvenog Križa koji sudjeluju u kriznim situacijama kao što su poplave, spašavanje iz mora, jezera, rijeka, posebno obučeni spasioci za posebne uvjete koji su nedavno sudjelovali i u poplavi koja je, nažalost, zadesila područje Gračaca i Obrovca, istaknuo je Lisica.

A da u svakom kulturnom događaju u Zadru nezaobilaznu ulogu ima Znanstvena knjižnica istaknula je ravnateljica Znanstvene knjižnice Marijana Senkić Klapan napomenuvši kako se postavljanjem izložbe “Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj” čiji su autori Tomislav Blažević i Mihaela Šimat nastavlja prezentirati vrijedni knjižnični fond. No, osim izložbe doprinos Znanstvene knjižnice su i dva vrijedna izdanja:

– Radi se o pretisku izdanja Statuta koji je zapravo bio i povod cijeloj ovoj priči. Jedna lijepa priča krenula je upravo iz Znanstvene knjižnice, točnije kad smo mi u svom bogatom fondu vidjeli da imamo Statut koji smo s kolegama iz Državnog arhiva u Zadru, odnosno uz njihovu pripomoć, i restaurirali ovom prigodom. U ediciji Knjižno blago Znanstvene knjižnice Zadar objavit ćemo i jedan katalog koji će prikazati ovaj dokument kao podsjetnik što smo toga dana napravili, kazala je ravnateljica.

– Izložbom smo predstavili najbolje što smo mogli izvući iz fonda Znanstvene knjižnice, iz fundusa Narodnog muzeja i iz arhive Hrvatskog Crvenog križa kao i Gradskog društva Crvenog križa, od prvog Statuta, rukopisa Amelije Lantane, publikacija koju joj je Car Franjo Josip dodijelio 1905.godine za humanitarni rad, kao i njene fotografije te zbirka slika iz obitelji Lantana koja se danas nalazi u Narodnom Muzeju Zadar. Tih šest dvorana gdje će se održati izložba popunjeno je humanošću i baštinom i svim onim što smo mogli povezati da prikažemo svu tu povijest i svu tu baštinu, ali i humanost na jedan dobar način, rekao je autor izložbe Tomislav Blažević. Pritom je istaknuo kako ova izložba koju ćete moći pogledati do 8. studenog je prva vezana za povijest Gradskog društva Crvenog križa.

Marina Pinjagić Telak naposljetku se zahvalila svima onima koji su pomogli da se ova izvanredna priča zaokruži: Narodnom Muzeju Zadar, Znanstvenoj knjižnici, Koncertnom uredu te HNK Zadar.

– Osvijestite humanost u sebi! Svi smo satkani od čovjekoljublja, osvijestite to kroz volontiranje, poručila je Pinjagić Telak.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...