Zbog čega se Grad ne zauzme za građane koji su sami izgradili kotlovnice, a koncesionar nameće cijene grijanja?

Nemar grada za toplinskom sigurnošću, prema riječima vijećnika Akcije mladih Ante Rubeše problem je s kojim se Grad napokon treba uhvatiti u koštac. Kao primjer tome Rubeša je naveo svoj kvart, Petriće, u kojem su građani samodoprinosom izgradili kotlovnicu koju su svi ovih godina subvencionirali s normalnom cijenom centralnog grijanja. Rastom cijena i nemirom na tržištu, kako je rekao vijećnik, koncesionar kotlovnice samoinicijativno je podignuo cijenu za skoro tri puta veći iznos što je stanarima bio potez previše pa su se odlučili da više neće imati grijanje.

Iznijevši ovaj problem na sjednici Gradskog vijeća, Rubeša je zatražio od Grada da se zauzme ispred Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i Ministarstva kako bi ih se okvalificiralo kao potrošače, a ne proizvođače, jer na ovaj način plaćaju puno višu cijenu no što bi plaćali kao potrošači.

– Vaša agencija HERA smatra da smo mi koji smo sami izgradili svoju kotlovnicu proizvođači. Znači, ona nas ne gleda kao korisnike. Da nas gleda kao korisnike mogli bi imati povlaštenu cijenu. Od trenutka kad su Petrići prešli na plin u startu smo trebali imati cijenu od 5 kn, ali nemamo, i to zbog tumačenja HERE da smo mi koji smo sami izgradili svoju kotlovnicu proizvođači. Istina, proizvodimo svoju toplinsku energiju, ali je koristimo za sebe, znači, ne prodajemo ju na tržištu. Zbog čega se Grad ne zauzme za sve te korisnike? Ja ne znam jel’ uopće koja kotlovnica još uvijek radi u gradu? Imamo dosta starijih sugrađana, ljudi se nemaju s čim grijati, niti imaju novaca za grijanje niti uvjete za koje su se sami izborili, jasan je bio Rubeša.

– To je stvarno točno. Evo ja sam i u Udruzi gradova, i predočen je taj problem, ali zakon je takav. No svjesni smo da zakon treba napraviti nešto u tom dijelu. Tu ima puno stvari koje su izmiješane, npr. ima puno građana koji plaćaju, pa onda dosta njih ne plaća, zatim pitanje plaćanja prema koncesionaru, pitanje kotlovničara, tko je tu kotlovnicu trebao održavati… da postoji odgovor na sva ta pitanja, vjerojatno bi se onda taj odgovor davno riješio. To je problem koji treba sustavno rješavati, a oni su se našli u tom problemu. Plaćaju prema tom koncesionaru onako kako je vjerojatno energetska vrijednost, prema onome kako u zakonu piše. Žao mi je, ali to je nešto za što su velikim dijelom i oni odgovorni. Ali da njih zakon treba uvrstiti kao male potrošače, to je istina, poručio je gradonačelnik Branko Dukić napomenuvši kako su razgovori na ovu temu otpočeli još prije dvije godine, ali i kako ne postoji “čarobni štapić” koji bi situaciju riješio preko noći.

Iako se Dukić složio da su potrebne određene preinake u zakonu, Rubešu je dugotrajnost rješavanja ovog problema razljutila. Za njega je rješenje vrlo jednostavno i izvedivo.

– Vi dvije godine imate sastanak, pričate, a niste ništa riješili. Kakav “čarobni štapić”? To je odredba zakona, imate većinu u Saboru, jel’ teško doći tamo i reći slušajte, svi ti stambeni blokovi koji su samodoprinosom izgradili svoju infrastrukturu, koji plaćaju toplinsku energiju, neće više biti proizvođači nego će biti potrošači. Pa evo ja vam dajem rješenje, samo okrenite odredbu, a vi to ne želite napraviti, to je poanta priče, zaključio je Rubeša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...