Dado Burčul: “Došlo je do potpunog nereda u zemljišnim knjigama i katastarskim upisima na Ravi”

Današnji Aktualni sat na sjednici Gradskog vijeća bio je prilika da mještani otoka Male i Vele Rave ukažu na gorući problem koji bi, ako se na vrijeme ne riješi, mogao dovesti do nesagledivih posljedica. U ime predstavnika tamošnjih mjesnih odbora i stanovnika inicijativu je predstavio nezavisni gradski vijećnik Damir Dado Burčul, ujedno predsjednik Odbora za programe razvoja otoka.

– Vlasnike nekretnina zatekla je slučajna spoznaja da je u zemljišnim knjigama za katastarsku općinu Rava otvorena baza zemljišnih podataka na način da je katastarsko stanje preneseno u zemljišnu knjigu Općinskog suda u Zadru. Katastarska općina Rava je specifična zbog činjenice da nije imala zemljišne knjige, ali je imala polog isprava te su se zadnje dvije godine počeli otvarati zemljišnoknjižni ulošci dok s druge strane nikada za tu općinu nije provedena nova katastarska izmjena te su podaci potpuno neusklađeni. Uz činjenicu da su vlasnički odnosi i ranije bili neusklađeni, zadnjim radnjama suda došlo je do potpunog nereda u zemljišnim knjigama i katastarskim upisima. Na žalost, nisu poštivane zakonske procedure obzirom da vlasnici nisu bili obaviješteni niti su sudjelovali u ovim postupcima, kazao je Burčul napomenuvši kako ovo nije pojedinačna greška niti se radi o pojedinačnom slučaju već se tiče svih vlasnika nekretnina na otocima Maloj i Veloj Ravi.

– Žitelji otoka u strahu su jer je u ovom trenutku pravno moguće da nekretnine prodaju ljudi koji su greškama upisani u zemljišne knjige, a zapravo nemaju nikakvih stvarnih prava nad tim nekretninama. Osim toga, vrijeme otočanima ne ide u prilog. Naime, rokovi za adekvatne prigovore ubrzo istječu. Upravo iz tog razloga je potreban sastanak nadležnih pri Općinskom sudu točnije iz Zemljišnoknjižnog odjela i predstavnika MO-a kako bi se pronašlo rješenje i spriječila nesaglediva šteta po vlasnike nekretnina na ovim otocima koji administrativno pripadaju gradu Zadru. No svakako je bitno da ih primi i gradonačelnik kako bi zajednički analizirali nastalu situaciju, što je Burčul i osobno inicirao.

Gradonačelnik Branko Dukić uvažio je izneseno složivši se s tim da inicijativu treba podignuti na višu razinu i ispraviti grešku koja je očito nastala prilikom unosa u kompjuterski sustav koji ne podržava realno stanje na terenu.

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...