Dramatično spašavanje usred Pacifika: Kapetan iz Zadra pronašao dva izgubljena ribara, plutali su čak 500 kilometara od otoka

Uobičajen ribolov dvojici se muškaraca pretvorio u 30 dana dugu borbu za život. “Naš motor se pokvario i nije se mogao upaliti. Za četiri do pet sati pao je mrak i izgubili smo otok iz vida”, ispričao je ribar.

Jake morske struje odvele su ih od rodnog otoka Kiribatija prema otvorenom moru. Kopno nisu vidjeli niti s jedne strane. Završili su u međunarodnim vodama gotovo 500 kilometara daleko od doma.

Za njima su tragali spasioci s Havaja, Novog Zelanda, Amerike, Kiribata i Fidžija, a onda se pojavio zadarski kapetan Mario Radulić i njegova posada u tunolovcu.

“Naš brod je bio na putu prema području ribolova u međunarodnim vodama zapadnog Pacifika. Promatrač na jarbolu je primijetio nešto na velikoj udaljenosti te smo okrenuli kurs prema tamo. Kad smo se približili imali smo što i vidjeti – dvoje ljudi koji su bili jako iscrpljeni i na izmaku snaga”, ispričao je Radulić.

Pa su se pobrinuli za njihovu sigurnost i dali im hranu. U nemogućim uvjetima sa sobom su imali samo ribarski pribor, a snalazili su se kako su znali.

“Nismo imali hrane ni vode. Bili smo vrlo uplašeni. Uzimao sam vodu iz broda, jako smo gladni bili. Koristili smo nož da dođemo do ribe”, rekao je spašeni ribar.

Nadu su, kažu, posve izgubili kada je četvrti dan kraj njih prolazio brod koji ih nije uočio. Pokušali su upaliti vatru i poslati signale, no bez uspjeha. “Došao je blizu nas, ali i kad je bio blizu, nije nas mogao vidjeti. Pokušali smo naći otok, ali nismo uspjeli. Vrlo sam vam zahvalan”, istaknuo je ribar.

“Zarobljeni u malom brodu od tri metra usred Pacifika, u ovako lošim vremenskim uvjetima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli. Srećom, mi smo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme”, napomenuo je Radulić. Pukom srećom ili ne, dvojica ribolovaca s Kiribatija vraćena su na svoj rodni otok, piše Dnevnik.hr.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...