DUKIĆ PREVESLAO RADETU Grad prihvatio SDP-ov prijedlog o garaži na Relji, a na njoj su još – privatni stanovi

Za sve ono što je neočekivano brzo i glatko riješeno, naš narod ima jednu zanimljivu uzrečicu – izgleda previše dobro da bi bilo istinito.

Upravo to moglo bi se reći za zadnji sastanak predstavnika Grada Zadra i oporbenih vijećnika na temu proračuna za iduću godinu. Naime, nakon izuzetno teških pregovora za proračun za 2023. godinu, prvi sastanak s oporbom i njihovim prijedlozima na onaj za iduću godinu prošao je neočekivano dobro. Za razliku od amandmana na aktualni proračun kada su gradonačelnik Branko Dukić i oporba mjesecima vodili teške pregovore s mnogo svađa i napuštanja vijećnice, sada -gle čuda – sve teče glatko.

HDZ će prihvatiti većinu amandmana koje oporba predloži, obećavajući im kako će krenuti u što bržu realizaciju. Zašto? Zato što im je važno da se proračun izglasa, a za realizaciju amandmana imaju najmanje godinu dana. Nakon toga, ono neispunjeno ionako neće biti važno jer – dolaze novi izbori i predstavnicima Grada završavaju mandati.

Naime, oporba se nakon sastanka u Maloj vijećnici ovoga ponedjeljka busa u prsa kako je Grad prihvatio njihove ideje, no nitko ne govori o tome jesu li one uopće provedive.

Amandman o kojem se najviše govori nakon sastanka Grada i oporbe je onaj SDP-ov o garaži s preko 370 parkirnih mjesta na prostoru bivšeg HAK-a na Relji. Međutim, nitko ne postavlja pitanje kako to da je Dukić na taj isti amandman u prvim pregovorima početkom godine gledao s podsmijehom obrazlažući da su na tom prostoru privatni stanovi. On se tada SDP-u čak narugao, poručujući im neka ruše ako se mogu dogovoriti. Za sve one koji su zaboravili kako se Dukić smijao ovom prijedlogu, u cijelosti donosimo njegov odgovor sa sjednice Gradskog vijeća u veljači ove godine:

„Na tom prostoru ima privatne imovine, ako želite pregovarati s njima i rušiti kuće, slobodno se dogovorite. Ja mislim da ako imamo interes kupca da sagradi zgradu s garažom, da je i to OK“, odgovorio je tada Dukić SDP-u.

Kako to je taj isti amandman sada dobar? I provediv? Iz jednostavnog razloga što će Grad ispuniti sve, pa i ono što ne može (barem idućih nekoliko godina), samo da premosti iduću proračunsku godinu do novih lokalnih izbora.

Naime, tragom ovotjednih izvještaja o HDZ-ovom i SDP-ovom dogovoru o gradnji garaže na Relji, provjerili smo je li se situacija s ovim terenom u međuvremenu promijenila ili je ostala jednaka onoj kakvoj se Dukić smijao komentirajući prijedlog o garaži pokraj Poliklinike.

Naravno, ostala je ista. Na prostoru bivšeg HAC-a privatni su stanovi kojih Grad najprije treba otkupiti, srušiti ih, pa onda graditi garažu. I sve to ukoliko – vlasnici kuća pristanu prodati ih. O tome kada će SDP-ov amandman u realizaciju stoga najbolje govori podatak da pregovori s vlasnicima još nisu niti započeli, a kamoli da su kuće kupljene i srušene.

Gradski pročelnik za financije, Ivan Mijolović, iskreno priznaje kako je na sastanku upozoreno da su na tom prostoru još privatni stanovi.

– Međutim, napravit će se projekt pa će se vidjeti kakva će biti izvodljivost projekta, odnosno na koji ovo način realizirati. Načelna je ideja vijećnika Radete da tamo bude montažna garaža, međutim bez projektne dokumentacije nećemo ni znati koliki bi bio obuhvat, a niti koliko će se zadirati ili ne u privatne stanove. To ništa nećemo znati dok projekt ne bude gotov, kazao nam je pročelnik, a na pitanje je li Grad kontaktirao vlasnike kuća te zna li se hoće li ih ovi uopće prodati, kaže kako ih još nisu kontaktirali.

SDP-u stoga ostaje nadati se da će Grad pronaći vlasnike, da će ovi pristati na prodaju, pa čekati da Grad sruši kuće, izradi dokumentaciju, pa sagradi garažu…

Jednog lijepog dana, do idućih lokalnih izbora, to možda i bude gotovo. Kao i svi amandmani kojih će Grad ovih dana prihvatiti od strane oporbe samo da bi dobio njihove ruke na izglasavanju proračuna i onda se uljuljkao do kraja mandata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...