EPPO: “Uhićeno je 29 osoba, šteta je veća od dva milijuna eura”

Prema nalogu europskog tužiteljstva policija je rano ujutro u srijedu krenula u akciju uhićenja niza osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Osumnjičenike je popodne policija dovela na ispitivanje u Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), iz kojeg su ranije potvrdili da je pokrenuta istraga protiv 29 hrvatskih državljana, koji su danas uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva.

“Među uhićenima su dekan Geodetskog fakulteta i profesor istog Fakulteta, zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca”, stoji u objavi EPPO-a, donosi Dnevnik.hr.

Do uhićenja je, dodaje se, došlo nakon istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, koje su uključivale pretrage na Sveučilištu u Zagrebu dana 29. lipnja 2023.

“Postoji osnovana sumnja da su u razdoblju od svibnja 2019. do studenoga 2023., dekan i profesor na Geodetskom fakultetu organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5.988.300,00 eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije. Ta četiri projekta odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. Dekan i profesor su postupke javnih nabava organizirali na način da su zlouporabili sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist”, ističe se.

“Tako postoji sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrala određena trgovačka društva, obrti i odvjetnički uredi. U zamjenu za odabir tih društava, odgovorene osobe istih su dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, bilo osobno ili plaćanjem radova izvedenih na njihovim privatnim posjedima. U nekim slučajevima ta društva nisu pružala nikakve usluge, u nekim slučajevima usluge su preplaćene a u nekim su slučajevima javne nabave organizirane na način da ih dobiju točno određena trgovačka društva, obrti ili odvjetnički uredi”, dodaju iz Ureda.

Sumnja se da su ostali osumnjičenici sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude i to s ciljem da se odaberu ponude društava kojima se pogodovalo.

“Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio tako isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su vršili plaćanja nevjerodostojnih računa za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima”, objašnjavaju iz EPPO-a.

“Također postoji osnovana sumnja da su dekan i profesor proveli i postupke nabave za kupnju vozila, čija nabava je također financirana EU sredstvima, a koja vozila nisu korištene za potrebe projekta, već ih je profesor (drugoosumnjičenik) koristio za svoje privatne potrebe te za privatne potrebe jednog drugog zaposlenika Geodetskog fakulteta. Isto tako postoji osnovana sumnja da su EU sredstvima financirali i kupnju motorne brodice, koja nije korištena za svrhe projekta, nego je iznajmljivana u sklopu djelatnosti nautičkog turizma”, dodaje se.

Također postoji osnovana sumnja da su dekan i profesor iz istrage prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena, i to u najmanje 317 navrata.

Ukupna procijenjena šteta je 2.073.514,46 eura, od čega je šteta za proračun EU 1.715.017,32 eura.

Geodetski fakultet našao se na meti ureda europskog tužitelja i krajem lipnja ove godine kada su pokrenute tzv. hitne dokazne radnje zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti. Istragom su i tada bili obuhvaćeni Đapo i Pribičević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...