FOTO Tim Instituta Plavi svijet spasio glavatu želvu koja se zapetljala u ribarsku mrežu na Silbi

Interventni tim Instituta Plavi svijet prekjučer je izašao na čak dvije intervencije spašavanja ozlijeđenih morskih kornjača!

Naime, dok su zbrinjavali mladu glavatu želvu (Caretta caretta) s ozljedom vrata koja je pronađena kako nepomično pluta u uvali Kovčanje u Malom Lošinju, zaprimili su i dojavu o glavatoj želvi zapetljanoj u ribarsku mrežu, nasukanoj na otoku Silbi.

– Do našeg dolaska, nalaznik Tobias oslobodio ju je mreže koja joj je prouzročila posjekotine oko vrata i peraja. Zahvaljujući brzim reakcijama i pravovremenim dojavama njihovih nalaznika, Klaudie i Tobiasa, obje kornjače su uspješno prebačene u Oporavilište za morske kornjače na Lošinju gdje primaju odgovarajuću terapiju. Odbačeni ribolovni alati predstavljaju veliku prijetnju morskim kornjačama koje se uslijed zaplitanja iscrpljuju što posljedično dovodi do neuhranjenosti i dehidracije. Osim što im se mreža urezuje u kožu, najčešće se ne uspijevaju osloboditi te postaju žrtve ovih smrtonosnih zamki, upozoravaju iz Instituta.

Njihov tim za hitne intervencije spašavanja morskih kornjača i dupina osnovan je i osposobljen zahvaljujući provedbi projekata Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju, sufinanciranog iz Kohezijskog fonda EU, i #LIFEDelfi, sufinanciranog iz programa #LIFE Europske unije.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...