FOTO U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina sv. Kate

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate, 25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je svetkovina sv. Kate. Misno slavlje predvodio je fra Marko Đerek, župnik župe Čiste Velike. Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv. Mihovila.

U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu srpski okupatori do temelja su je minirali, tada su ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987.g. u blizini stare crkve sv. Kate. I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.

Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je crkvenom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeske zaštitnice Vukšića sv. Kate. Na kraju misnog  slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Marku Đereku na predivnoj propovijedi,  riječima poticaja, ohrabrenja, crkvenom  mješovitom zboru,  nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv. Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali  Vukšićku himnu “Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika”.

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana. Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka “Sveta Kata zatvara vrata”.  Sveta Kata  je svetkovina koja nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata”. Vukšićani   i njihovi gosti uz bogat  blagdanski stol s pjesmom su proslavili svoju svetkovinu sv. Katu. Mladost Vukšića nastavila je slavlje u domaćem caffe baru Čevulja, gdje je sve nazočne goste do ranih jutarnjih sati zabavljala poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari, uz pratnju dueta Fafarikula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...