Grb Grada za pokojnu prof. Marijanu Kovačević preuzeo njezin sin Jere: “Moja mama je sad sigurno sretna dok gleda što je njen sin naslijedio od nje”

Veliki pljesak okupljenih na Svečanoj sjednici Grada Zadra, održanoj u petak, pobrao je Jere Kovačević, sin pokojne profesorice dr. Marijane Kovačević.

Riječ je o profesorici dr. sc. Marijani Kovačević, povjesničarki umjetnosti i profesorici Sveučilišta u Zadru, koja je istraživala zadarsko gotičko zlatarstvo i doktorirala s temom “Umjetnička obrada plemenitih metala u 14. stoljeću u Zadru”.

Jere Kovačević primio je Grb Grada u ime dvoje znanstvenika koji su svojim istraživačkim radom omogućili pronalazak i povratak zavjetnog križa koji je ujedno i motiv ovogodišnjeg grafičkog oblikovanja čitavog programa Dana grada.

– Hvala svima što se došli na dodjele ovih nagrada i moja mama je sad sigurno sretna dok gleda što je njen sin naslijedio od nje, rekao je Jere u prigodi preuzimanja nagrade.

 

Podsjetimo, prije gotovo 50 godina, 1974. godine, iz samostana sv. Frane ukradene su vrijedne umjetnine. Među njima je bio procesijski ophodni križ iz 14. stoljeća, izuzetno vrijedan zlatarski rad ne samo zbog estetike i zanatske komponente koje su uistinu vrhunski radovi svoga doba u Europi, već i zbog simbolike reljefnih prikaza na njemu za Zadar. Brojnost prikazanih zadarskih zaštitnika, ali i donatorice kraljice Elizabete Kotromanić nedvojbeno potvrđuje da je križ sasvim sigurno nastao u Zadru.

No sve bi to ostalo tajna da nije dvolje ljudi koji su svojim znanstvenom radom i istraživanjem doveli do velikog trenutka za Zadar – povratka križa u samostan sv. Frane. Prva, koja nažalost koja nije više među nama, Marijana Kovačević koja je prepoznala i opisala detalje s križa, a drugi je Donal Cooper koji je na temelju tih opisa prepoznao sam križ u talijanskom muzeju i potaknuo njegov povratak samostanu i Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...