IPAK SE KREĆE Gradonačelnik Dukić susreo se s predstavnicama Udruge “Svjetlo”, traže se potencijalni državni prostori

U ponedjeljak je u Gradskoj upravi održan sastanak između predstavnica Udruge “Svjetlo” i zadarskog gradonačelnika Branka Dukića sa suradnicima s ciljem rješavanja gorućeg problema koji muči ovu udrugu, a to je pronalazak adekvatnog prostora kako ne bi njihov rad u pružanju usluga socijalne skrbi došao u pitanje.

Kako nam je rekla voditeljica Udruge, Iva Župan, sastanak je bio vrlo konstruktivan, a osim nje, na sastanku je bila i predsjednica Udruge “Svjetlo”, Irena Palčić, kao i Ozren Catela, predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, što je ujedno njihova krovna organizacija.

Od strane Grada, na sastanku su bili, osim gradonačelnika, Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika, Tomislav Korona, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Josipa Mileta, voditeljica Odsjeka za gosp. poslovnim i stambenim prostorima, Niko Pletikosa, viši referent istog odjela, kao i Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra.

– Krenuli smo u smjeru da iz Grada pregledaju državne prostore koji nama odgovaraju kvadraturom pa da se ti prostori prepuste nama preko Grada Zadra jer oni navode da nemaju tako velike prostore od 120 kvadrata koliko bi nama odgovaralo. Druga je opcija kombinacija dva prostora gdje bi oformili poludnevni boravak gdje bi imali skladište i ured jer ako ne možemo nešto dobiti u cjelini, barem neko privremeno rješenje da djelujemo u dva prostora. I treća opcija je bila plaćanje prostora u privatnom vlasništvu. Nismo konkretno precizirali, ali ide se po redoslijedu da najprije pogledaju državne prostore, pozovu nas da pogledamo bi li nešto odgovaralo nama i onda da traže od države da se nama prepusti taj prostor, saznajemo od Župan.

Nada se da kako će se netko uskoro javiti i će krenuti s rješavanjem ovog ozbiljnog problema.

– Oni su sebi dali rok do polovice drugog mjeseca da se nađe rješenje za nas pa se stvarno nadamo da će se naš problem konačno riješiti. Moram pohvaliti gradonačelnika i cijeli njegov stručni tim kako su nas srdačno dočekali i to je bio prijateljski sastanak u smislu da ćemo naći rješenje. Ja se stvarno nadam da će uskoro taj naš problem doći svom rješenju, optimistična je voditeljica Župan.

Ovim se prilikom zahvaljuje svima na podršci u ovoj teškoj situaciji.

O sastanku se oglasio i Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama na svojoj Facebook stranici:

“Ako je suditi po sastanku održanom u ponedjeljak 13.11. u Gradskom poglavarstvu, smještajni problemi zadarske Udruge ‘Svjetlo’ bliže se sretnoj završnici! Na sastanku su nazočile predsjednica Udruge Irena PALČIĆ te voditeljica Iva ŽUPAN, dok je gradonačelnik Zadra dr. Branko DUKIĆ okupio peteročlani tim pročelnika svih nadležnih službi, kako bi se uhvatili u koštac s gorućim problemom. U pregovorima za neophodni poslovni prostor podršku je pružio i predsjednik Saveza Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren CATELA, također nazočan na sastanku.
Naime, kako je već poznato široj javnosti, Udruga ‘Svjetlo’ godinama obitava u neodgovarajućem prostoru, predviđenom za rušenje, zbog čega joj u bliskoj budućnosti prijeti i ukidanje licence za rad. Za tridesetak članova Udruge značilo bi to gubitak utočišta za poludnevni boravak, mjesta za igru i opuštanje te zajedničko druženje. Za Udrugu ‘Svjetlo’ pak, značilo bi to gašenje svih aktivnosti te nemogućnost stručnih usluga koje su desetljećima pružali svojim članovima.
Kako saznajemo, konkretno rješenje još nije nađeno, Udruga treba veći prostor za svakodnevne aktivnosti i programe poludnevnog boravka. Stručni tim zadarskog gradonačelnika obećao je brzo rješenje smještaja, nalaženje dvije lokacije ukoliko nema na raspolaganju prostora odgovarajuće veličine, a kao jedna od mogućnosti ‘na stolu’ se našao i prijedlog najma prostora za rad.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...