KOALICIJSKI PARADOKS Stranka umirovljenika ustala protiv Vladine mirovinske reforme, a hvale zadarski HDZ

Kao i na svakoj sjednici Gradskog vijeća, predsjednik zadarske podružnice Stranke umirovljenika (SU), Duško Vuković, i jučer je podržao sve prijedloge koalicijskog partnera HDZ-a. I tako to ide već godinama jer SU-ovci su HDZ-u već godinama na lokalnim izborima jedan od glavnih političkih suradnika.

Međutim, HDZ je ovih dana najavio mirovinsku reformu na način koji je izazvao vrlo oštre reakcije javnosti, osobito umirovljenika. Naime, reforma predviđa osnivanje investicijskog fonda u koji bi se slijevalo najmanje pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova, ali i pojedinačne mirovinske štednje građana, dok država jamči glavnicu.

Vladinu najavu kritizirali su i oporbeni saborski zastupnici nazivajući je opasnom, ali i umirovljeničke stranke koje se već godinama bore za veća prava umirovljenika. Zbog ovakvih je problema i osnovan Blok “Umirovljenici zajedno” kojemu je, prema riječima zamjenika predsjednika Stranke umirovljenika Ivana Jakobljevića, glavni cilj mobilizirati što veći broj umirovljenika te “na parlamentarnim izborima osvojiti dovoljan broj ruku kako se nikada više ne bi dogodilo da se stečena umirovljenička prava ukidaju kako se kome prohtije”.

I dok se Stranka umirovljenika bori za veća prava starije populacije, njezin predsjednik u Zadru, Duško Vuković, ovih je dana u jednoj pomalo čudnoj situaciji s obzirom da je u lokalnoj koaliciji s HDZ-om. Vukovića smo stoga pitali na koji se onda način bori protiv reforme za koju i sam kaže da je nepravedna, a istodobno podržava stranku koja ju donosi?!

No Vuković ima jednu specifičnu računicu po kojoj su lokalni HDZ-ovci dobri i zato ih podržava, a nacionalni nisu i zato će se boriti protiv Vladine mirovinske reforme.

– Ovdje u Zadru relativno dobro funkcioniramo, međutim, reforma se donosi na nacionalnoj razini i mi smo od nadležnog ministarstva očekivali da pripremi jedan ozbiljniji zahvat u mirovinski sustav. Ovo, međutim, nije to što smo očekivali i ne slažemo se s načinom kako drugi mirovinski stup funkcionira. On je za nas promašaj, što su uvidjele i mnoge zemlje Europske unije i zato odustale od ove reforme. Mi u bloku “Umirovljenici zajedno” smatramo da ovo nije nikakvo rješenje i da prijedlog mora biti daleko kvalitetniji i ozbiljniji, priznaje Vuković.

Ovakvu reformu stoga naziva “čistim promašajem”, ističući kako velik postotak od čak 80 posto umirovljenika ne prihvaća drugi mirovinski stup, već svoju štednju prebacuju u prvi.

– Ovakav Vladin prijedlog za nas je neodrživ i nije ono što umirovljenicima treba, poručuje čelnik zadarske podružnice Stranke umirovljenika. Na koji je način onda uopće održiva njihova koalicija s HDZ-om u Zadru? Vuković kaže da su to – drugi poslovi.

– Na razini Grada funkcioniramo dobro jer su naši programi na lokalnoj razini osmišljeni u lokalnim stranačkim okvirima kojima smo zadovoljni te podržavamo HDZ grada i županije u pitanjima lokalne domene. A u domeni države jasno kažemo da treba sveobuhvatnija priprema reforme, obrazlaže Vuković svoju političku formulu po kojoj je “lokalna domena” HDZ-a dobra, a ona “državna” – ne valja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...