Laternenfest 2023 u Zadru; Veselje na ulicama grada Zadra povodom blagdana sv. Martina!

U petak je u organizaciji KDV-a, Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika, Ogranka Zadar održan 2. Laternenfest namijenjen učenicima njemačkog jezika i štovateljima svetoga Martina.

Sudjelovali su učenici OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića i OŠ Zadarski otoci sa predmetnim učiteljicama Denisom Mandić Šegić, prof., Nediljkom Nekić, prof. i Nadom Nekić, prof.

Ugodno druženje, prekrasan blagdanski ugođaj i veselo raspoloženje obilježili su večer posvećenu sv. Martinu, zaštitniku siromašnih o čijem su životu učenici znatiželjno učili kroz kviz, recitacije i pjesmu.

Učenici su prije manifestacije sudjelovali i u izradi laterni i pripremali se za povorku ulicama grada Zadra koja je krenula u 18.00 sati sa Narodnog trga te tako slavili blagdan sveca čiji život nam može biti primjer. Dan sv. Martina u Njemačkoj se obilježava na posebno lijep način, te je učenicima njemačkog jezika sudjelovanje u ovoj manifestaciji i prilika da nauče nešto novo o običajima i tradiciji na tom govornom području.

Tradicija Martinja u Njemačkoj očuvana do danas počinje na uočnicu blagdana 10. studenoga svečanim paljenjem svijeća. Prije se to zbivalo u crkvi, a danas je ta tradicija prenesena na ulice njemačkih gradova. Kao što svijeće osvjetljuju crkvu, tako bi ljudi trebali osvjetljavati tamu u svojoj sredini. U vrtićima i u školama djeca izrađuju šarene lampione, a oni unose svjetlost u studeni mrak i skreću pozornost da se na zaboravi na potrebite.

Martinova povorka obično završava objašnjavanjem značenja običaja, a na kraju djeca dobivaju vrećicu sa kolačićima, voćem, orasima, slatkišima te neizostavnim blagdanskim pecivom, darom koji se daruje uz blagdan sv. Martina. Toga se dana tradicionalno na stolovima odraslih nađe i guska, što je povezano s činjenicom da je nekada nakon blagdana sv. Martina započinjao predbožićni post te završavala sezona žetve, javlja prof. Nada Nekić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...