Marija Gagić u Ogranku Matice hrvatske u Zadru predstavlja E-rječnik pazinskoga govora

Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavlja E-rječnik pazinskoga govora, autorice Marije Gagić.

O e- rječniku će govoriti: dr. sc. Josip Lisac, professor emeritus, prof. dr. sc. Ivica Vigato te Marija Gagić, autorica. Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 9. studenoga, s početkom u 18:00.

2017. godine, u izdanju Katedre čakavskog sabora za povijest Istre i Ogranka Matice hrvatske u Zadru objavljen je Rječnik pazinskoga govora.

2023. godine, Ogranak Matice hrvatske u Zadru objavljuje njegov elektronički oblik. Naime, svakoj je natuknici pridodan  audiozapis izgovora pojedinog leksema. Pritiskom na ikonu omogućena je reprodukcija snimljenoga glasa. Ovakav suvremeni leksikografski pristup od višestruke je koristi znanstvenicima i laicima, pogotovo zbog preglednosti te lakše dostupnosti i pretraživosti nego u tiskanom obliku.

Marija Gagić (rođ. Gojtanić) rođena je u Pazinu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga odlazi u Rijeku gdje 1968. završava studij matematike i fizike. Svoj radni vijek započinje kao profesorica matematike i fizike u Gimnaziji u Maglaju. Nakon dvije godine seli u Zadar, gdje nastavlja s radom u srednjoj školi do mirovine, i gdje i danas živi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...