Moramo li imati zimske gume i ako nema snijega?

Vozači u Hrvatskoj od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine moraju imati zimsku opremu na zimskim dionicama javnih cesta, a od 1. studenog do 31. ožujka i danju je na motornim vozilima obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala.

Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske, piše HAK.

Zimska oprema

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se:

– četiri zimske gume (M+S) ili

– četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim na postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva:

– lanci na pogonskim pneumaticima ili

– zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Treba li imati lance i ako nema snijega?

Kako piše HAK, sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) zimski uvjeti podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica.

Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 132,72 eura, odnosno 1.000 kuna.

Kako je to uređeno u drugim zemljama?

Pravila o zimskoj opremi nisu u svim zemljama ista. HAK donosi europske zakone koji su u pogledu zimske opreme vozila vrlo različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, no kod nekih je obavezna zimska oprema kad su na snazi zimski uvjeti na cestama, odnosno kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica.

U većini europskih država zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku.

Primjerice u Austriji sva vozila moraju imati zimsku opremu. Kazne se kreću od 35 eura do 5.000 eura. Gume moraju biti M+S i utori moraju biti duboki minimalno 4 mm. Također, umjesto zimskih guma na vozilu može biti i kombinacija ljetnih guma s lancima.

U Sloveniji je obavezna zimska oprema unutar vremenskog perioda, kao i izvan vremenskog perioda u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Za vozila do 3.5t: 4 zimske gume ili ljetne gume (min. 4mm utora) + lanci.

Bosna i Hercegovina ima obveznu zimsku opremu bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) ili zimske gume (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lanci za snijeg na najmanje dva pogonska kotača ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima na najmanje dva pogonska kotača.

U Srbiji je zimska oprema također obavezno, no u zimskim uvjetima vozila moraju imati M+S gume na pogonskim kotačima vozila do 3.5 t. Minimalna dubina utora je 4 mm. Lanci za snijeg su obavezni na označenim dionicama. Autobusi i kamioni moraju imati lopate za snijeg, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...