Novi hoteli po gradu; Jedan od četiri zvjezdice će se graditi i u nadogradnji City Gallerije?

Izmjenama i dopunama Prostornog plana definirani su i uvjeti izgradnje hotela, čeka u Zadru do sad nije bilo jer se već dugo govori o manjku hotelskih kapaciteta. Osim toga, predložene su i lokacije budućih hotela, odnosno zona koje su na neki način predviđene kroz mješovito-turističke zone namjene.

– Prva zona je zona Donji brig, obuhvat područja ispod samih Žmirića gdje su vlasnici investitori podnijeli zahtjev za izmjenu plana u smislu mogućnosti izgradnje hotela. Ovim se planom predviđa hotel s 240 kreveta, visine do 20 metara i ono što je značajno naglasiti je da smo svim ovim izmjenama i dopunama plana insistirali na hotelima visoke kategorije 4+ zvjezdice i jednako tako smo insistirali da se u svim ovim izmjenama i dopunama plana radi na način da bude jedinstvena uporabna dozvola za izgradnju hotela i stambenih jedinica istovremeno. Iduća zona je na području Borika gdje je tvrtka Falkensteiner podnijela zahtjev za rekonstrukciju postojećih hotela s podizanjem katnosti. To je čista turistička zona. Oni sada imaju četiri nadzemne garaže, a podnijeli su zahtjev da podignu visinu s četiri na šest nadzemnih etaža, povećanje smještajnih jedinica i mislimo da je to nešto što je iznimno dobro, predstavio je to Darko Kasap, gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo.

– Sljedeća lokacija gdje je investitor podnio zahtjev, a to je južni dio čestice sadašnjeg Teniskog centra. Isključivo je hotelskog sadržaja namijenjeno mogućnosti izgradnje hotela u toj zoni. Dakle, tu ne bi bilo stambenih jedinica i to je također nova turistička zona. Hotelu Zagreb i hotelu Beograd, ili hotelu Roma, ovim izmjenama plana omogućavamo kvalitetnije pristupanje prometom i mogućnost rješavanja parkinga na susjednim česticama obzirom da znamo da se oba dva hotela nalaze u povijesnoj jezgri i jednostavno nije moguće na samoj čestici riješiti problem parkinga. U mješovito-turističkoj zoni TIZ-a gdje je sada moguće izgraditi hotelsko-stambeni kompleks, definirali smo da više od 50 posto tog stambenog kompleksa zgrade od 17 katova, mora biti hotelskog sadržaja visoke kategorije, a ostatak mogu biti stanovi. Jednako tako je u mješovito-turističkoj zoni na Relji, preko puta Trgovinskog centra, obaveza izgradnje hotelskog sadržaja visoke kategorije s 240 kreveta maksimalne visine kao što je i do sada prostornim planom bilo predviđeno, 56 metara. Inače je to jedna visina koju smo mi prostornim planom ovdje zadali kao visina koja se mora poštivati kao maksimalna visina. Dakle, nema većih zgrada od 56 metara iako je bilo i drugačijih mišljenja da bi se možda trebalo omogućiti i zgrade veće visine i katnosti, predstavio je Kasap detalja Plana vezane uz hotelske kapacitete.

Nadalje, uz Murvičku ulicu je investitor zatražio mogućnost preslagivanja volumena u zrak.

– Dakle, umjesto jedne “patkaste” zgrade da se omogući izgradnja nebodera. Ostaje isti broj kvadratnih metara mogućnosti izgradnje. Kroz ovaj Prostorni plan smo predvidjeli da se omogući preslagivanje takvih volumena, ali pod uvjetom da se izgradi hotel visoke kategorije sa 120 ležajeva s pratećim sadržajem. Također visina bi tu bila 56 metara. Tvrtka Ilirija je zatražila mogućnost nadogradnje City Gallerije. Traže mogućnost nadogradnje tri etaže, 3.000 metara kvadratnih novog hotelskog sadržaja obzirom da oni u sklopu City Gallerije sve prateće sadržaje imaju involvirane, uključujući i kongresne dvorane, fitnes centar, ugostiteljske sadržaje i garažne prostore. Mišljena smo da bi se hotel s četiri zvjezdice visoke kategorije na ovoj lokaciji mogao realizirati, odnosno da bi mi trebali kroz prostorno-plansku dokumentaciju to omogućiti, navodi Kasap.

Također, plan dotiče i nekadašnju zgradu Zavoda za javno zdravstvo gdje Grad smatra da je potrebno da bude hotel, ali sukladno konzervatorskim uvjetima zgrada bi trebala ostati u postojećim gabaritima.

– Silos Tvornice kruha je interesantna lokacija koja se nalazi iznad uvale Bregdetti. Tu je investitor podnio zahtjev za rekonstrukciju te zgrade sukladno postojećim prostorno planskoj dokumentaciji, a mi smo mišljenja da ukoliko bi se tu mogao izgraditi i hotel, da bi se onda omogućila i nadogradnja 15 posto ukupne čestice. Maksimalno, sukladno županijskom planu, je na ovom području mogućnost hotela s 80 kreveta, najavio je Kasap.

Time su izdefinirane lokacije na području Zadra na kojima se mogu graditi kombinacije hotela i stanova obzirom da, kako je rekao pročelnik, do sad nije postojala intenzivna gradnja hotela i nije bilo nekih investicija u hotelski smještaj. Ovim bi se, zaključio je, stvorili dobri preduvjeti da se razvija i hotelski turizam.

Moramo podsjetiti i da je prije više od mjesec dana nezavisni gradski vijećnik i njegova lista najavili da se s određenim predloženim izmjenama Prostornog plana neće složiti. Primjerice, što se tiče zone Donji Brig Meštrović je kazao kako nikako ne opravdavaju najavu izgradnje hotela i stanogradnju na toj površini. Podržat će uređenje hotela Zagreb i Beograd kojima treba prostor za parking da bi uopće mogla biti rekonstrukcija. Također neće podržati niti stanogradnju kod javne garaže na bivšem TIZ-u, a o hotelu mogu pričati.

– Na Relji hotel može, stanogradnja ne. Zgrada bivše poliklinike – da, iz razloga što ostaje u gabaritima kakva je i može samo rekonstrukcija zgrade bez ikakvog širenja i nema pravo ništa na javnoj površini biti, najavio je, između ostalog, tada Meštrović.

U Murvičkoj ulici isto ne podržavaju plan izgradnje hotela i stambene zgrade, a što se tiče silosa Tvornice kruha u Gaženici, traže detaljni urbanistički plan, “a ne da se počne s jednom stanogradnjom pa se poslije toga sve širi oko njega pa tek onda razgovori oko toga, stanogradnja sama po sebi na sredini tog ničega – ne može”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...