Ovog petka dupli program u Kino Zoni: “El Shatt – Nacrt za utopiju” i “Crveno nebo”!

U petak 10. studenog u 18h dokumentarac ”El Shatt” ponovno dolazi u vašu kinoteku, a poslije njega od 20h vas kroz već tradicionalni program ZFF putuje očekuje i Srebrnim medvjedom ovjenčana romantična komična drama ”Crveno nebo” Christiana Petzolda.

U ”El Shattu” stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene koje smo navikli gledati u posljednje vrijeme… ali godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku.

Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Ovo je priča o njima.

Nakon zapaženog uspjeha s dokumentarnim filmom ”O jednoj mladosti”, intimnoj priči o prijateljstvu s kojom je osvojio niz prestižnih priznanja (Grand prix na ‘Danima hrvatskog filma’, ‘Oktavijan’ za najbolji film, nagradom za najboljeg redatelja na ‘Liburnia Film Festivalu’…), Ivan Ramljak se vraća još dalje u prošlost kako bi nas podsjetio na nevjerojatnu priču o kojoj mnogi gotovo ništa ne znaju, a svakako bi trebali. Brojne bake i majke, djedovi i očevi svoju su priču prenijeli potomcima, no ima i onih koji su o svemu šutjeli.

Petu godinu zaredom u Kino Zonu pak stiže program “ZFF putuje” kojim donosimo aktualne naslove ZFF-a paralelno s projekcijama u Zagrebu, a ovom prilikom to je ”Crveno nebo”..

Radnja filma ”Crveno nebo” prati mladog romanopisca Leona koji planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom u vikendici na Baltičkom moru. No već od početka ništa ne ide prema planu. Putem im se pokvari auto, a kada se napokon domognu kuće u njoj nailaze na neočekivanu gošću, enigmatičnu Nadju. Duo se ubrzo pretvori u trio, a zatim i kvartet, što se Leonu nimalo ne sviđa. Kada u okolici počnu divljati požari, četvero mladih ostaju zarobljeni u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja.

Nakon uspješnica ”Tranzit” i ”Undine”, zahvaljujući manifestaciji ‘ZFF putuje’ ćemo ponovno moći s užitkom popratiti rad u uvodu spomenutog redatelja koji nastavlja oduševljavati svojim nezaboravnim humanim pričama i životopisnim likovima zbog čega je i ovom prilikom zaslužio vrijedna priznanja kritike i struke. U glavnim ulogama se pojavljuju Thomas Schubert, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt, Jennipher Antoni, odnosno, Petzoldova muza, neodoljiva Paula Beer.

”El Shatt – Nacrt za utopiju” i Crveno nebo” su na rasporedu u petak 10. studenog s početkom od 18, odnosno, 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...