Potvrđena dva nova slučaja trovanja gaziranim sokom; Coca-Cola uputila novo priopćenje; Beroš poručio građanima da piju vodu

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je potvrdio kako su se i u Zagrebu pojavila dva sumnjiva slučaja.

U razgovoru za N1 Vili Beroš je istaknuo da se na promatranju nalaze dvije mlađe osobe te da su stabilno i van životne opasnosti. On će večeras s ravnateljem KBC-a Antom Ćorušićem održati press konferenciju.

Iz PU zagrebačke za N1 potvrđeno je da su danas oko 15 sati iz medicinske ustanove zaprimili dojavu o pacijentu s ozljedom ždrijela. Naveo je da je konzumirao bezalkoholno piće. Detalji se provjeravaju, kažu nam iz PU zagrebačke.

Podsjetimo, nakon što se sinoć društvenim mrežama u Hrvatskoj, a potom i po medijima počela širiti vijest o navodnim trovanjima gaziranim pićima koja “spaljuju jednjak” te nakon što je jutros potvrđeno da je jedna osoba hospitalizirana u Rijeci, danas se oko podneva napokon oglasila i Coca-Cola.

“Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml”, priopćili su iz te kompanije dodajući da “izražavaju duboku zabrinutost” te da su “u potpunosti otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima”.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske potvrdili su da su 4. studenoga zaprimili dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Kako se doznaje od voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ Dubravke Marije Kreković, preliminarni rezultati očekuju se unutar 24 sata, a Zavod će o njima izvijestiti Državni inspektorat.

U tijeku je policijska istraga.

Beroš: Mogu li građani biti sigurni? Ja to ne mogu reći. Pijte vodu

U povodu novih zaprimljenih pacijenata uslijed konzumacije navodno kontaminirane mineralne vode, ministar zdravstva Beroš je oko 20 sati obišao pacijente u KBC-u Zagreb te dao izjave zajedno s ravnateljem Ćorušićem, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizirana osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću u Rijeci, mediji su večeras izvijestili o dva nova slučaja trovanja, a pacijenti su smješteni u KBC Zagreb.

“Prva ozljeda je bila u Rijeci. Tu je riječ o teškim ozljedama, korozivnim. Prati se stanje, on je stabilno”, rekao je. Beroš kaže da je u drugom slučaju stanje stabilno. U trećem slučaju, kaže, riječ je o 38-godišnjaku. Kažu da još ne znaju je li razlog piće.

“Najvažnije je da mi nemamo elemenata na koje bismo javnost mogli upozoriti da se paze nekih pića. Ako itko osjeti neku tegobu, neka se javi liječniku”, rekao je Beroš.

“Ako budemo imali informacije o povezanosti ovih događaja, objavit ćemo javnosti”, rekao je. Kaže da nije stupio u kontakt ni s kim iz Coca-Cole. “To i nije moj posao”, rekao je. “Dok je bio jedan slučaj, nije bilo zabrinjavajuće. I ovo je možda slučajnost, ali moramo biti krajnje oprezni”, rekao je.

Upitan je mogu li građani biti sigurni. “Ja to u ovom trenutku ne mogu reći, niti itko može reći. Imamo dva pića u dva grada, punjena u dvije zemlje… Najbolje je piti vodu”, rekao je. “Najozbiljniji je slučaj u Rijeci. U drugom slučaju to nije zabrinjavajuće. A treći je suspektan, to tek treba dokazati”, rekao je.

Kaže da se nije odmah upozorilo javnost jer je prvo trebalo provjeriti o čemu se radi. “Ova dva slučaja u Zagrebu su promijenila okolnosti, promijenjena je naša komunikacija, ali ne i postupanje”, kaže Beroš dodavši da se od prvog dana ozbiljno radi, javlja Index.

Jučer su se cijeli dan slale poruke. Tko je ženski glas s poruka? “To je kazneno djelo, apsolutno. Ne samo snimka nego i slike, tu autentičnost treba provjeriti. Već je vidljivo da je ta priča usmjerena prema Rijeci gdje se govori o više slučajeva, to se nije pokazalo”, rekao je.

Riječ je preuzeo Krunoslav Capak, šef HZJZ-a. “Ja sad mogu reći da je HZJZ popodne dobio uzorke koje je dostavio Državni inspektorat. Ne radi se o forenzičkim uzorcima, koji su bili vezani uz oštećene, već je riječ o istovjetnim pićima uzetim na mjestu događaja”, rekao je Capak.

“Ako Državni inspektorat utvrdi nepravilnosti, oni mogu povući proizvode s tržišta. Mi sad ne znamo o čemu se radi, ne možemo reći da se pije ovo ili ono, svi mogu piti vodu iz vodovodne mreže, ona je ispravna”, rekao je.

Novo priopćenje iz Coca-Cola Hrvatska

Iz Coca-Cole su se oglasili novim priopćenjem.

“Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu”, prenosi HRT.

Liječnik: Otrovani mladić je dobro. Evo što učiniti ako posumnjate na trovanje

“Mladić je u dobrom stanju, zadobio je blage opekline nepca i početnog dijela jednjaka bez razvoja dubljih ozljeda. Vjerojatno je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i ozljede gotovo minimalne. Otpušten je na kućno liječenje”, kazao je Bradić za RTL. Dodao je da se simptomi kod konzumacije kiseline i lužina promptno pokazuju.

“Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah”, rekao je Bradić pa dodao da će mladić proći bez težih posljedica.

“Nikako ne treba pokušati razrijediti tekućinu vodom, mlijekom…”
“Ingestija kiseline i posebice lužina je po život opasna situacija koja može izazvati trajne ozljede organizma. Kod ovog pacijenta s blagim ozljedama sluznice ne vjerujem da će imati dugoročne posljedice”, poručio je specijalist i savjetovao izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.

“Ako se razviju simptomi prilikom ingestije takve tekućine, pokušati je prekinuti, odmah ispljunuti i potražiti liječničku pomoć. Osim pečenja, može se primijetiti promijenjen okus namirnice. Nikako ne treba pokušati razrijediti već progutanu tekućinu vodom, mlijekom ili sodom bikarbonom jer to može dovesti do egzotermne reakcije, stvaranja topline, samim time i do pogoršanja ozljede”, zaključio je Bradić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...