PRORAČUN I(LI) USTAŠE Imotski branitelji ne daju uklanjanje spomen-ploče na kojoj piše “ustaški sine”, a SDP bez toga neće podržati proračun

Ultimatum predsjednika zadarskog SDP-a Danijela Radete o obustavi pregovora s gradskom izvršnom vlasti ukoliko ne izbrišu grafite i murale s fašističkim obilježjima i ne uklone spomen-ploču ispred Doma županije, neočekivani je rasplet u izglasavanju proračuna za 2024. godinu. HDZ se ovome nije nadao jer ih je SDP već podržao u najvažnijim stavkama, poput Centra za mlade, no najnovija odluka SDP-a uvjet je kojega će HDZ teško ispuniti. Ovo je praktički nemoguća misija.

Naime, grafite i murale neće im biti reško izbrisati, ali spomen-ploču branitelju Rajku Lozi iz Imotskog koji je život izgubio u napadu na tenkove 5. listopada 1991. u obrani Zadra, Grad zasigurno neće uklanjati. Mladi Imoćanin poginuo je u 27. godini života kao pripadnik legendarne 3. imotske bojne 4. brigade HV-a, a obitelj i suborci još 1996. ispred Doma županije podigli su spomen-ploču na kojoj piše “Rajko Lozo hrvatski viteže, ustaški sine”.

Zbog tog sadržaja više zadarskih gradonačelnika godinama je muku mučilo s oporbom i dijelom javnosti koja je u ovom natpisu vidjela veličanje ustaštva. Kako je ploča kasnije čak i oskrvnuta grafitima koji su prekrili riječ “ustaški”, tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić na sastanak je pozvao obitelj poginulog Rajka Loze. Međutim, njegova sestra Agneza Mešin tada nam je rekla kako će “ploča ostati na istom mjestu gdje je njezin brat poginuo”:

– I nema šanse da se miče natpis ustaša! Moji su bili ustaše i ako nekom nije jasno što je ustaštvo i borba za hrvatsku državu, onda ne zna što je hrvatska povijest. Veliča se petokraka, a želi se maknuti natpis s mjesta gdje se pisala hrvatska povijest. Hrvatska se stvarala i prije 90-e i poslije 90-e, kazala je Agneza Mešin.

Ploču više nitko nije dirao, no ona je sada postala predmetom pregovora oko gradskog proračuna. Čelnika SDP-a Danijela Radetu, stoga smo pitali ostaje li pri svom uvjetu o uklanjanju spomen-ploče poginulom imotskom branitelju.

– Previše su se vremena u javnom prostoru dozvoljavala obilježja koja podsjećaju na ustaštvo i fašizam i zato tražim uklanjanje svega. Vidimo da imamo doslovno jednu degeneraciju mladih, a tome treba stati na kraj jer ni ovaj napad na delegaciju Crvene zvezde nije slučajan. Jasno je odakle sve ovo kreće – s Narodnog trga. Jer oni su ti koji dozvoljavaju da se ovakva obilježja pojavljuju u javnom prostoru, kao i oni koji bi trebali ovo sankcionirati, upozorava Radeta, ističući kako će se, u protivnom, i dalje događati ekscesi poput onog u dvorištu Centra za mlade koji je išaran fašističkim obilježjima.

– Ovdje podvlačim crtu i dokle god Grad ne riješi ove probleme, mi dotad nemamo o čemu razgovarati. Grad mora shvatiti da nas ne može predstavljati šaka vandala koja nas ovako sramoti po svijetu i zato upravo Grad mora poslati poruku da ovakvim obilježjima u Zadru više nema mjesta. Stoga im poručujem – nema više razgovora dok ove stvari ne riješe, kazao nam je čelnik SDP-a.

Što na sve ovo kažu u Gradu? Naravno – ništa. Kao i inače kada se nađu u nezgodnoj situaciji i ne znaju kako postupiti. Naime, na pitanje hoće li ukloniti grafite i murale s fašističkim obilježjima, te spomen-ploču Rajku Lozi, kao uvjet zadarskog SDP-a za proračun, u Gradu nisu htjeli niti odgovoriti.

Osim nesnalaženja, ovdje je zasigurno riječ i o strahu zbog reakcije imotskih branitelja koji su već više puta poručili da neće dozvoliti uklanjanje ploče. Naime, za komentar ove situacije zamolili smo i Dubravka Šumanovića, predsjednika

Udruge hrvatskih dragovoljaca 3. bojne 4. brigade ZNG “Imotski sokolovi”, a čiji je stav oko uklanjanja spomenika jasan:

– Spomenici se ne smiju dirati, postoje zakoni koji to reguliraju i nisam za uklanjanje! Rajko je dao svoj život za Hrvatsku i marginalno je uopće raspravljati o sadržaju spomen-ploče. Riječ je o obitelji proganjanoj za vrijeme komunizma, pa bi uklanjanje spomenika njihovom Rajku bilo vrijeđanje dostojanstva hrvatskih branitelja. Nadam se da do toga neće doći, mi nismo ustaše, već ljudi koji su se borili za hrvatsku državu, poručuje čelnik Udruge imotskih dragovoljaca.

Bit će zanimljivo pratiti rasplet situacije u kojoj HDZ krajem prosinca treba SDP-ove ruke za izglasavanje proračuna, a oni im već sada odrješito kažu kako to neće učiniti dok se “ne uklone sva fašistička obilježja”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...