SVI GRADONAČELNIKOVI LJUDI Afera Manhattan ili kako je zadarski HDZ postao talac Branka Dukića

Ni nakon praznog obećanja o kupnji akceleratora, ni slike “Meditteraneo” koju je skupo platio novcem poreznih obveznika, ni bijelog mercedesa za neuspješni HNK Zadar, gradonačelniku Braku Dukiću fotelja se nije tako zaljuljala kao nakon ove posljednje afere Manhattan.

Iako je rejting brzopotezno pokušao spasiti prebacivanjem odgovornosti na svojega prijatelja, direktora Turističke zajednice Marija Paleku, jasno je da je Dukić kao predsjednik Turističkog vijeća, kao gradonačelnik i kao dio putujućeg cirkusa u New Yorku – glavni i odgovorni krivac ove teško zamislive blamaže.

On se, međutim, nije nimalo ponio u skladu sa svojom ulogom. Naprotiv, pokušao je ostati nedodirljiv šaljući medijima nemušto priopćenje o tome da ga je “Mario Paleka obavijestio kako podnosi ostavku na mjesto direktora TZ grada Zadra”. Kako prijatelja Paleku ne bi pri tom baš do kraja „zakucao“ i ovu sramotu relativizirao, dodao je floskulu kako će naredno razdoblje pokazati kako je TZ pod vodstvom Marija Paleke radila uspješno i kvalitetno. Eto, tako da budući šef TZ i prije nego dođe na to umjesto, unaprijed primi na znanje da će svi budući uspjesi zadarskog turizma biti djelo Dukićeva prijatelja Paleke. Koji je dao ostavku.

– Gradonačelnik je još naveo kako je Paleka tu odluku donio kao moralan čin i prihvaćanje odgovornosti zbog izrazito loše percepcije lokalne javnosti na promidžbene aktivnosti TZ u SAD-u potaknute privatnim objavama pojedinca s navedenog događaja, piše Dukić medijima, kao da se ne zna da se toga jutra u sjedištu HDZ-a u Medulićevoj odvijalo višesatno mučno nagovaranje Paleke na podnošenje ostavke.

No, očito je ova ostavka bila jedini način da se abolira Branko Dukić koji je ovih dana napravio još jedan politički gaf dovodeći opet stranku u situaciju da ga se mora spašavati. I pokušali su ga spasiti, ovoga puta preko leđa Marija Paleke.

Stranka će Paleki zauzvrat, kao gradonačelnikovom dobrom prijatelju, vjerojatno naći novo (i dobro plaćeno) radno mjesto, no šteta sa skandalom na večeri u Manhattanu nepopravljiva je. Nije li stoga čudno što se u HDZ-ovim kuloarima čuje kako je zahtjev za Palekinom ostavkom došao “odozgo”?

A nema sumnje kako je odluka o žrtvovanju Paleke radi spašavanja Dukića došla s visoke instance jer HDZ ovakvu aferu ne može preživjeti bez ozbiljnijeg gubitka rejtinga. Vrijeme će pokazati je li HDZ spašavanjem Dukića sebi napravila medvjeđu uslugu. S jedne strane razumljivo je da ga stranka vadi iz gliba jer ga je ona kandidirala i to na vrlo važnu i odgovornu dužnost. S druge strane, i svakom je djetetu jasno da se ovdje žrtvuje „desetara“ kako bi se spasilo „pukovnika“ i to se HDZ-u može vratiti kao oštar bumerang. HDZ se našao u slijepoj ulici, Branko Dukić je stranku pretvorio u vlastitog taoca natjeravši ju da brani njegove gafove u uvjerenju da time brani samu sebe. A u tome se zapravo krije najveća zabluda.

O večeri s puno praznih boca na stolu i bačenim novcem poreznih građana pričat će se još neko vrijeme, nakon čega će HDZ pokušati “ispeglati” Dukićev rejting koji se posljednjih mjeseci bespovratno urušio. Priča oko njegova angažmana u pretvorbi HNK Zadar još se nije ni stišala, a Dukić je već postao akterom druge afere. Sa svih strana pljušte zahtjevi za njegovom ostavkom, no on očito ne smatra da bi se trebao odlučiti na “moralan čin i prihvaćanje odgovornosti”, kako je naveo za prijatelja Paleku.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku, Dukić nam niti nije odgovorio, očito smatrajući kako pitanje o njegovoj odgovornosti ne zaslužuje niti pažnju. Jer on je nepogrešiv, HDZ je njegov talac i mora trpjeti, štoviše ispirati njegove njegove afere .

Talački odnos koji je izgrađen između Branka Dukića i HDZ-a očituje se jasno i u reakciji predsjednika gradskog HDZ-a, Šime Erlića. Zna Erlić jako dobro da je Dukićeva bakanalija u New Yorku teška pljuska stranci, ali što mu je preostalo nego ga braniti?

Na pitanje smatra li da je u ovoj aferi Dukić ipak odgovorniji od Paleke te koliku je ovo štetu nanijelo HDZ-u, Erlić nam je odgovorio kako je “tehnička organizacija puta bila povjerena Turističkoj zajednici”.

– Jedan legitiman put kojim gradonačelnik svakako treba promovirati Zadar u svijetu pretvoren je u negativnu promociju, a zbog čega gradonačelnik najmanje može biti kriv. Našao se u toj situaciji i najveća je šteta nanesena njegovom ugledu s obzirom na ono što se odande objavilo. Dakle, ne smatram da je gradonačelnik odgovoran za propuste u organizaciji putovanja jer je za nju zadužena Turistička zajednica, kazao nam je Erlić, napominjući da “razumije Marija Paleku kada kaže da se smatra odgovornim”.

Erlić, dakle, tvrdi da Dukić nije odgovoran, a Paleku „razumije“. Narodski kazano – „selo gori, a baba se češlja“.

Na pitanje, pak, koliku je štetu po njemu ovaj skandal nanio HDZ-u, Erlić odgovara kako su se “na vrijeme jasno odredili prema ovom događaju i distancirali od svega negativnog što se tamo događalo”.

Dakle, Erlić jednostavno tvrdi da se stranka distancirala od „događaja“ ali ne i od svetog Branka. Nekad se to u bivšoj partiji reklo ovako: Osudimo pojavu, spasimo druga.

Pred HDZ-om je ozbiljno pitanje koliko još puta stranka na ovaj način može spašavati svoga sina razmetnoga. Da je barem ponudio ostavku kao moralan čin, a stranka glumila da je ne prihvaća, šteta bi ipak bila barem malo manja. Ovako, HDZ-u do idućih lokalnih izbora ostaje i dalje strepiti kada će i gdje on osvanuti na nekoj veselici na potezu od Zadra do New Yorka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...