Zoran Vakula prognozirao kakvo nas vrijeme očekuje u studenom; Hladnoća bi ove zime mogla izostati…

I dok je rujan bio “samo” ponegdje rekordno topao – listopad je diljem Hrvatske, pri čemu je količina oborine bila manje iznimna od temperature, ali prilično neujednačena.

Podjednako raznoliko s oborinom te iznadprosječno toplo vjerojatno će biti i u studenome, a i zima djeluje sve manje “normalna”, piše Zoran Vakula za HRT.

Prema još neslužbenim podacima, koje klimatolozi DHMZ-a tek trebaju provjeriti, nakon već postignutih rekordnih vrijednosti temperature zraka na neke datume, te u nekim mjestima novih apsolutnih rekorda najviše dnevne temperature zraka u listopadu – i srednja temperatura zraka cijeloga listopada gotovo diljem Hrvatske najviša je u znanoj povijesti mjerenja, koja je na nekim meteorološkim postajama počela još sredinom 19. stoljeća.

I to ponegdje za malo od dosadašnjih rekorda, samo 0,1 °C, kao primjerice u Gospiću, ali mjestimice i znatno – za više od 1 °C, kao primjerice na postajama Zagreb Maksimir i Dubrovnik!?, piše poznati meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Inače, odstupanje od prosječne listopadske temperature zraka iz razdoblja 1991.-2020. godina je uglavnom od 3 do 4 °C.

Koliko je to neuobičajeno možda dodatno opisuje spoznaja kako su u Maksimiru od prošlog rekordno toplog listopada hladnija bila samo 4 rujna u povijesti mjerenja, a ovogodišnji je listopad topliji od čak 23 rujna na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a

Hoće li studeni biti u studenom?

Prema trenutačno vrlo vjerojatnim pa čak i gotovo sigurnim prognozama – i prvo desetodnevlje studenoga bit će iznadprosječno toplo, a i u nastavku mjeseca je za sada mala vjerojatnost dugotrajnijeg hladnijeg razdoblja.

Kao i diljem Hrvatske stabilnog i suhog pa nam se i dalje valja prilagođavati razmjerno čestoj kiši, češćoj i većinom obilnijoj na Jadranu i područjima uz njega.

Pritom nas, kao i do sada, u ovoj odviše zagrijanoj atmosferi kod povremenih dolazaka vlažnijeg i hladnijeg zraka ne trebaju čuditi i olujni procesi – izraženiji pljuskovi, grmljavina, tuča…

Zima bez prave zime?

Iako su nedavne dugoročne prognoze davale nadu u zimsku temperaturu zraka blizu višegodišnjim srednjim vrijednostima – noviji izračuni povećali su vjerojatnost nastavka iznaprosječne topline, a hoće li i najnoviji – saznat će se uskoro.

Promjene su moguće i kod kratkoročnijih prognoza pa kako neće kod mjesečnih i sezonskih, zaključuje Vakula za HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...