Tradicijsko ruho u suvremenom; Dilina haljina i arbanaški prsluk

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar u sklopu Eu- projekta W. O. W. Grad Zadar- San Felice del Molise s udrugom Ned – New European Dream na poziv Grada Zadra predstavio je tradicijsku baštinu Grada Zadra, Arbanasa i Zadarske županije u San Felice del Molise.

Završni događaj projekta W. O. W. – Words Orginate Worlds: Manjinski jezici u multikulturalnoj Europi održao se u San Felice del Molise  (Italija) 29. rujna 2023. godine.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i ŠPUD, Zadar u sklopu projekta EU- W. O. W. predstavio je tradicijsku baštinu Grada Zadra i Arbanasa putem prezentacije odjevnog predmeta, arbanaškog prsluka iz 18. st. (posudba Udruga zadarskih Arbanasa) i Diline haljine/varoška nošnja/arbanaška/ zadarska gradska odjeća, vjenčanica iz 19.st. (donacija Brkan) koja je dio zbirke „Nošnji“ u EO- NMZ.

Tradicijsko ruho je predstavljeno u sklopu projekta W. O. W. u san Felice del Molise plesnim performansom u koreografiji i izvedbi balerine Noemi Pinto i Magdelene Bušić i na isti način će biti predstavljeno na otvorenju izložbe u Etnološkom odjelu NMZ u Zadru.

Izložbeno-edukativni Projekt Tradicijsko ruho u suvremenom će predstaviti izložbom koja će se održati 23. studenog 2023. god. u Etnološkom odjelu NMZ povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana. Na izložbi će biti predstavljeni radovi učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, smjera Dizajna tekstila i Dizajna odjeće, trećih i četvrtih razreda.

Digitalnom prezentacijom predstaviti ćemo rezultat stručnih radionica modne crteže i kolaže na temu Narodna nošnja kao inspiracija u modi danas koje su osmislile učenice u Dizajnerskom studiju (u razvoju) Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...