Dora, Kajana Pačko i glazbenici Gewandhaus orkestra

Nakon projekta Providurova Plug-in čiji je glavni motiv i inspiracija bila nezaboravna Dora Pejačević kojoj se ove godine obilježava stota godišnjica smrti, skladateljicu će glazbeno pozdraviti i sjajna hrvatska violončelistica Kajana Pačko uz međunarodne glazbene zvijezde uglednoga orkestra Gewandhaus iz Leipziga. To su francuski violinist Tristan Thery, njegov turski kolega Kivanç Tire i ruski violist Anton Jivaev!

Program koncerta koji će se održati u srijedu, 13. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati donosi posljednju skladbu u opusu Dore Pejačević, njezin Gudački kvartet u C-duru, koji je skladateljica dovršila tek nekoliko mjeseci prije svoje prerane smrti u 37. godini. Glazba je to veoma specifičnog, ekspresivnog karaktera koja daje izniman uvid u skladateljičin glazbeni senzibilitet koji je pripadao, prema njezinim riječima, „tom najnevidljivijem svijetu najosobnije unutarnjosti“ i tek je ondje ona bila „posvema svoje Ja, i to Ja, koje se tada u toj nebeski dalekoj skrovitosti osjeća previše ispunjeno sobom samim i koje traži izraz, odterećenje od toga visokog duševnog pritiska, koji je sam po sebi neka vrsta oduševljenja – i to se oslobođenje ostvaruje kada nastaje skladba!“.

Uz Kvartet Dore Pejačević na repertoaru je i virtuozni Kvartet u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog koji se može opisati kao oda ravnoteži, preciznosti i autentičnoj, ali doziranoj ekspresivnosti koja potvrđuje istinsku i klasičnu vrijednost ovoga djela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...