FOTO Povodom blagdana, Znanstvena knjižnica predstavila zanimljive čestitke

U Odjelu rada s korisnicima Znanstvene knjižnice Zadar povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana predstavljaju zanimljive čestitke za Božić i Novu godinu poznate obitelji Vlahov s početka prošlog stoljeća iz Zbirke razglednica Znanstvene knjižnice Zadar.

Kako navode u objavi, industrijalac Romano Vlahov s obitelji se preselio iz Šibenika u Zadar smjestivši svoj pogon za proizvodnju likera na zadarskoj Brodarici gdje je podigao suvremenu tvornicu za proizvodnju likera. Iz te tvornice potječe znameniti i nadaleko poznati liker “Vlahovac”. Tvornica Vlahov proizvodila je uz osobito kvalitetan Maraschino i druge vrste likera koji su se izvozili u Europu i svijet. Uz Driolija i Luxarda, Vlahov je treći najpoznatiji zadarski proizvođač žestokih alkoholnih pića. Osim tvornice obitelj Vlahov 1899. godine podiže vilu „Idu“ gdje je boravila obitelj.

Znanstvena knjižnica se pridružila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja je pokrenula božićnu akciju – Tradicija dobrih želja. Unutar zbirke od oko 30 tisuća razglednica koje Znanstvena knjižnica Zadar posjeduje nalaze se božićne i novogodišnje čestitke. Knjižnica je čestitke uglavnom dobila obveznim primjerkom i to 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Osim obveznim primjerkom čestitke u fond Knjižnice dolaze darom pojedinaca i obitelji te kupnjom od kolekcionara. U fondu Knjižnice postoje i stariji primjerci čestitki.

Izložene čestitke spadaju u starije primjerke čestitki i prikazuju način komunikacije s početka prošlog stoljeća koji je danas zbog novih tehnologija uvelike reduciran. Ono što čestitke čini vrijednima je to da su sačuvane te nas i danas mogu inspirirati. Osim čestitki i knjiga gdje se spominje obitelj Vlahov možete se kada pogledate izložbu poslužiti čestitkama u izdanju Znanstvene knjižnice Zadar. Ovog Božića se imamo priliku okrenuti običaju čestitanja kakav su poznavali naši stari te tako ispisati neku vlastitu posebnu blagdansku priču.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...