NA ODLASKU Nekić: Nisam ja smijenjen, tražio sam da me se razriješi. Kada ste to zatražili? Ne sjećam se

U gradskoj upravi još se ne smiruju strasti nakon odluke gradonačelnika Branka Dukića o smjeni pročelnika za odgoj i školstvo Jose Nekića, te pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb Marija Pešuta. I jedan i drugi na ove su dužnosti imenovani još u vrijeme gradonačelnika Božidara Kalmete, pa se ovom Dukićevom potezu ne mogu načuditi ni u gradskoj upravi, ni u HDZ-u.

U stranci se tako može čuti da je najteže Josi Nekiću koji je već desetljećima na čelu resora u kojemu je i trebao dočekati mirovinu. Nekić je Dukićevom odlukom iznenađen, ali je pokušava amortizirati govoreći kako je vrijeme za neke mlađe ljude. No, i sam tajming njegove smjene kazuje da o njoj dosad nije bilo ni riječi jer HDZ nikad u svojoj povijesti nije radio ovakve greške uoči presudnih događaja, poput izglasavanja proračuna ili predizborne kampanje.

U stranci stoga još uvijek vlada šok te se mnogi članovi pitaju zašto Dukić nije sačekao barem sjednicu Gradskog vijeća jer će oporba smjenu dugogodišnjih pročelnika uzeti kao još jedan argument o teškoj ili kaotičnoj situaciji u Gradu.

Naime, HDZ je uvijek pazio da smjene svojih ljudi odradi što diskretnije kako bi prošle ispod “medijskog radara”. No, ishitrenom smjenom dvojice pročelnika uoči proračunske sjednice i početka kampanje, Dukić je objektivno nanio veliku štetu stranci, ali i gradskoj upravi kojoj na sjednici u ponedjeljak slijedi žestoka borba za proračun. U protivnom, neće im biti baš lako predsjednika Vlade i stranke Andreja Plenkovića obavijestiti o mjeri nužnog financiranja Grada i radu gradske uprave “na aparatima”.

U većem šoku od HDZ-ovaca je uskoro bivši pročelnik Joso Nekić koji svoj odlazak na manji položaj pravda – vlastitim izborom. Naime, na pitanje hoće li komentirati svoju smjenu, Nekić nam je kazao kako “gradonačelnik njega nije smijenio, već je sukladno statutu Grada Zadra razriješen dužnosti na osobni zahtjev”.

Međutim, na pitanje kada je podnio taj zahtjev, Nekić nam je nakon par sekundi šutnje odgovorio da se – ne sjeća.

– Ne znam… Prije nekoliko dana, kaže Nekić, a na pitanje je li razočaran odlukom gradonačelnika, odgovara: “Ni najmanje”.

Nekića smo, međutim, pitali i što će sada raditi s obzirom da mjesto savjetnika pročelnika ovog odjela nikad nije ni postojalo, što i sam priznaje u odgovoru koji razotkriva situaciju zbog koje je za Nekića brzopotezno otvoreno mjesto savjetnika.

– Gradonačelnik me rasporedio na mjesto savjetnika, a sama činjenica da ovo mjesto nikad prije nije postojalo, ne znači da ga je gradonačelnik stvorio da bi mene smijenio. Na kraju krajeva, ja potpisujem pravilnik i bit ću jedno vrijeme savjetnik. Ima tu puno poslova za savjetnika, to je velik izazov za mene, kazuje nam Nekić, a na pitanje zašto je mjesto savjetnika sada otvoreno ako nikad nije postojalo, odgovara da se – stvorilo puno posla.

Što na kraju reći na ovo? U 30 godina rada Odjel za odgoj i školstvo nije trebao savjetnika, a treba im upravo sada kada se smijenilo Nekića.

Za komentar smjene pitali smo i pročelnika Marija Pešuta, no za razliku od Nekića koji je barem izjavio kako je sam sebe razriješio, Pešut se nije niti htio javiti za komentar. No, kako bilo, morat će i on biti savjetnik nekome novom, mlađem koga moraš i upućivati u posao.

Dukićevom brzopoteznom odlukom HDZ preuzima na sebe odgovornost za situaciju koju Grad ne pamti u svojoj političkoj povijesti: naime, u svega nekoliko dana otvorena su čak tri mjesta savjetnika, inače sinonima za uhljebljivanje: ono za bivšeg direktora Turističke zajednice Marija Paleku, a sada i za pročelnike Nekića i Pešuta. Dakle, u manje od mjesec mijenjane su sistematizacije zbog kojih će građani ubuduće plaćati čak tri novoizmišljena radna mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...