Održana tradicionalna akcija darivanja krvi Udruge “Kalelarga”; Venci Jurin: “Od kad smo se mi stvorili, nikad se nije dogodilo da nije bilo krvi”

Danas je u atriju HNK Zadar održana tradicionalna akcija darivanja krvi, ujedno i najveća u Hrvatskoj, a u organizaciji Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi “Kalelarga”.

Od jutra, već od 8 sati, pristizali su darivatelji kako bi dali svoj obol ovoj akciji jer krv znači život, a to zadarski darivatelji jako dobro znaju.

Inače, ova je udruga u 30 godina djelovanja dala preko 7.800 litara krvi, govori nam to predsjednik Udruge, Venci Jurin, koji već 60 godina vodi aktive darivatelja.

– Kroz ovaj je aktiv prošlo tisuće darivatelja i to sve poznati, od sudaca, liječnika, doktora i sportaša. Ovo je tradicionalna akcija, da nije bilo “Kalelarge” i Matice Zadrana, to je bio jedini aktiv koji je mogao raditi. Zadar je bio stalno pod bombama. Od kad smo se mi stvorili, nikad se nije dogodilo da nije bilo krvi iako imamo najmanje darivatelja u Hrvatskoj. Tri su jaka centra Rijeka, Pula i Split, nekad su imali brodogradilišta, samo Split je imao 2000 darovatelja od 6.000 zaposlenih, više nego cijela Zadarska županija, prisjeća se Venci.

Tijekom svog rada, dobio je brojne nagrade, ali, kako sam kaže, nikad nije bio pozvan na Pantovčak kod predsjednika, što je spomenuo i Zoranu Milanoviću prilikom njegovog zadnjeg dolaska u Zadar.

– Boris Škara najveći je darivatelj, 107 puta je dao. Imali smo prvu ženu koja je dala preko 100 puta., to su bile dvije sestre – Mirjana Radešić, medicinska sestra, koja je dala 100 puta i njezina sestra Jordana koja je dala 70 puta, to je bila najjača obitelji u povijesti darivanja. Dr. Rakvin ima 46 godina, ima blizu 90 davanja, kazuje Jurin.

No, ono što ga smeta, otkrio nam je, je odnos prema darivateljima.

– Sve bolnice su imale table s natpisom da darovatelji imaju prednost. Nije to prednost, to je poštovanje. Međutim, nikad se to nije koristilo dok god davatelj daje krv. Međutim, mi smo platili te table. Razgovarao sam s ravnateljem Čulinom. Samo ću vam reći da moj davatelj dao je 90 puta krv i dospio je na hitnu pomoć i držali su ga sedam sati dok su ga primili. Danijel Kotlar, zapovjednik 7. domobranske pukovnije morao je ići na operaciju, samo je trebao predati neke papire, četiri sata je čekao. Prem davateljima se ponašaju nikako. Drugi gradovi imaju i besplatan autobus, normalno ne za sve jer nije isto dati krvi jedan ili dva puta ili 100.

Osim što darivatelji spašavaju život drugima, spašavaju ga i sebi jer se svakom darivatelju obavljaju kompletne pretrage.

Venci je spomenuo i nedavnu obljetnicu Hrvatskog Crvenog križa i dobrovoljnog darivanja krvi i razočaralo ga je što je u publici najviše sjedilo političara, a trebali su darivatelji jer je to bio njihov dan. Zbog toga je nezadovoljan kako ih se ne cijeni dovoljno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...