Održano predavanje Nikice Gardijana “Umjetna inteligencija (AI) i obrazovanje: prijetnje, prilike, perspektive”

U organizaciji Društva knjižničara Zadar je, u četvrtak, 7. prosinca 2023., održano javno predavanje pod naslovom „Umjetna inteligencija (AI) i obrazovanje: prijetnje, prilike, perspektive“. O temi je govorio Nikica Gardijan, mag. bibl., viši knjižničar, a događanje je održano u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar. Uvodno je prisutne pozdravila Matea Bakmaz, predsjednica DKZ-a.

– Društvo knjižničara Zadar prije svega je strukovna organizacija koja okuplja knjižničare s područja Zadarske županije. Svojim radom i aktivnostima želimo doprinijeti razvoju knjižničarske struke, ali isto tako pokazati svojoj zajednici o kojim sve temama knjižničari mogu govoriti te koliko te teme mogu biti zanimljive i korisne široj javnosti. Zaključujemo ovu godinu sa zanimljivim predavanjem i to će nam biti poticaj da u sljedećoj godini aktivno nastavimo s organizacijom aktivnosti Društva. Također, otvoreni smo za suradnju i rado ćemo se odazvati svakom projektu kroz koji svojim znanjem i iskustvom možemo doprinijeti, kazala je Matea Bakmaz.

U zanimljivom izlaganju Nikice Gardijana, imali smo prilike čuti nešto više o postignućima na polju razvoja umjetne inteligencije te kako se umjetna inteligencija može iskoristiti u obrazovanju, koji su izazovi koje to nosi uz naglasak na odgovorno korištenje tehnologija.

Nakon predavanja, Gardijan je kazao kako je predavanje bilo uspješno, i veoma lijepo posjećeno.

– Zahvaljujem se svima koji su se odazvati, a posebno učenicima i studentima. Smatram da se odnos prema bilo kojoj novoj pojavi, u ovom slučaju alatima temeljenima na umjetnoj inteligenciji, najbolje gradi kroz učenje. Stjecanjem novih znanja možemo najbolje razumjeti kako i u koje svrhe možemo ovakve alate koristiti na odgovoran način. Također, veoma je važno demistificirati način na koji alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji funkcioniraju, ukazati na njihove nedostatke i prednosti i u konačnici, potaknuti građane da sami pomalo istražuju ovu vrlo zanimljivu tematiku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...